Nový sexsymbol, film o nejznámější ženě všech dob, hvězda electro swingu v Praze: Co ještě přinese březen?

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Rok opět pokročil a nový měsíc je tu. Tak jako pokaždé přinášíme výčet událostí, které by vám v nadcházejícím měsíci neměly uniknout. Ať už preferujete kino, koncerty, četbu či divadlo, mezi našimi březnovými kulturními tipy si vyberete.

Divadlo Na zábradlí uvede Bernhardovo Mýcení

Jeden ze dvou nejvýznamnějších rakouských spisovatelů druhé půle dvacátého století, Thomas Bernhard, jako kdyby se českým dramaturgům trochu přejedl. Zatímco Elfriede Jelineková, ona druhá nejvýznamnější rakouská autorka, je nyní hojně inscenována (oblíbili si ji například v holešovickém Studiu Hrdinů), na novou inscenaci Thomas Bernharda jsme si museli nějakou dobu počkat. Trochu paradoxní je, že předlohou divadelního představení, o němž je řeč, není dramatický text, nýbrž román. Každopádně je jisté, že adaptace, jejíž režie se ujal Jan Mikulášek, je velkou událostí v rámci českého divadelního dění. Kdo si hru nechce nechat ujít, musí si počkat na poslední třetinu března (21. 3.), první i druhá premiéra, jež připadají na 16. a 17. 3., je totiž beznadějně a dlouho dopředu vyprodána.

Jeden ze dvou nejvýznamnějších rakouských spisovatelů druhé půle dvacátého století, Thomas Bernhard, jako kdyby se českým dramaturgům trochu přejedl.

Do Prahy přijede kapela Franz Ferdinand

Skotská indie rocková kapela, jež byla založena v roce 2001 a mezi jejíž nejznámější hity patří třeba This Fire nebo The Fallen, vystoupí 9. 3. od osmi hodin v pražském Foru Karlín. Kapela se do České republiky vrací po necelých šesti letech a s sebou přiváží nové studiové album.

…a Parov Stelar

Hned následující den po Franzi Ferdinandovi bude další koncert, jenž je možné označit za velkolepý. Třiačtyřicetiletý rakouský hudebník a DJ, patrně nejzářivější hvězda electro swingu, vystoupí v pražské Tipsport Areně, stejně jako Franz Ferdinand si přiveze novou desku. Ta nese název The Burning Spider a rozhodně je na co se těšit.

Do kin na Erica Claptona, Máří Magdalénu či novou Tomb Raider

Známý hudebník a geniální kytarista Eric Clapton pod neúprosným okem kamery. Očekávaný dokument o fenomenálním Slow Handovi jde do kin 30. března. Předcházet mu bude výpravný snímek Máří Magdaléna, film o jedné z nejznámějších žen v dějinách lidstva. Příběh Máří Magdalény zná patrně každý, jak ji ztvárnila Rooney Mara, mohou diváci vidět od 22. 3.  A do třetice nová Tomb Raider. Tentokrát bez Angeliny Jolie, zato však s Aliciou Vikander a Dominicem Westem. Uvidíme, zda se podaří "božskou Angelinu" nahradit.

Karel Škrabal: Kavčí Hory

Šestá básnická sbírka jednoho z nejosobitějších současných českých básníků vyšla v brněnském nakladatelství Druhé město jako první kniha roku 2018. Druhé město je nakladatelstvím, kde se knihám dostane té nejvyšší péče. Ať už se jedná o redakci, vhodnou propagaci či o grafické zpracování titulu. A tak se nelze divit, že Kavčí Hory zaujmou už před otevřením. Byla by však chyba skončit u povedené obálky, jelikož, jak nás informuje anotace sbírky, "[s]troboskop vášnivě angažovaných textů střídají zákruty milostné lyriky stárnoucího ženáče, jehož básnické alter ego navzdory všemu neokoralo". O tom, že texty Karla Škrabala neokorají, se může čtenář přesvědčit lehce. Stačí otevřít jednu z předcházejících básníkových sbírek. Ať už se bude jednat o (před)poslední Rádio Vítrholc, či debutovou sbírku Zapalte Prahu z roku 1999, vždy bude co objevovat, vždy budou texty komunikovat – ať už napříč časem, či v souvislosti s ostatními sbírkami. Vydání Kavčích Hor je jednou z událostí, jež jsou možná skryty oku většiny, ale jež toho, kdo je nepřehlédne, dozajista nadchnou.