Kam vyrazit na brusle? Láká střecha obchodního centra, divočina i osvědčená klasika

Bruslařská idylka! Zkrátka posuďte sami dále ve fotogalerii...
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Arktické počasí bruslařům přeje. Mrzne, jako když praští, a tak je možné vyrazit si protáhnout tělo nejen na veřejné kluziště, ale třeba i na přírodní rybník. Ovšem v nabídce jsou i poměrně netradiční místa. Máme pro vás pár tipů, kde si určitě přijdete na své. 

Co říkáte na netradiční bruslení na střeše obchodního centra v centru Prahy, nebo máte snad raději čistou přírodu v samém srdci brdských lesů? Vyberte si, co je vašemu srdci bližší. Zábavu si užijete úplně všude, tady je pár míst v metropoli a ve Středočeském kraji.

Tower Park Praha

Každý den od pravého poledne do devíti večer (o víkendech od 9.00 do 21.00) si sem můžete přijít zabruslit a využít řadu doprovodných akcí pod žižkovskou věží. K dispozici je rovněž občerstvení, půjčovna bruslí a servis, včetně nabroušení.

Bruslení Na Františku

Klouzání po ledě už je tu v plném proudu a když to dobře půjde, bude se bruslit minimálně do druhé poloviny března. Bruslit tu můžete každý den (ve všední dny od 8.00 do 17.30 a o víkendech od 10.00 do 19.00).

Ale pozor, v některé dny je ledová plocha pronajata a bruslení pro veřejnost se nekoná. Za blok bruslení zaplatíte 50 korun (děti do 14 let jen 30 korun). Od loňského roku platí, že: Bruslící návštěvníci, kteří mají své brusle, budou u pokladny upřednostněni před bruslaři, kteří si brusle budou (za 50 Kč) půjčovat. 

Arkády Pankrác

Do 18. března najdete ledovou plochu také před Arkádami Pankrác. Na led vás pustí v 9.00 a vyženou z něj těsně před devátou večer. Děti do pěti let mají vstup zdarma, ostatní zaplatí 50 Kč na celý den. Půjčení bruslí vás vyjde na 80 Kč a občerstvení je samozřejmostí.

Večerní bruslení si můžete užít na Černém Mostě i na střeše OC galerie Harfa.

Nákupní centrum Černý Most 

Tady se již tradičně zřizuje venkovní kluziště pro veřejnost. Díky osvětlení kluziště si zde můžete užívat i ve večerních hodinách. K dispozici je také teplé občerstvení v podobě párků v rohlíku, hranolků či klobás. Bruslí se každý den od 9 do 21 hodin za cenu 80 korun na den. Děti do 5 let mají vstup zdarma, doprovod pak zaplatí 40 korun.

Střecha Galerie Harfa 

Bruslí se také na střeše OC Galerie Harfa, a to každý den od 15 do 18.30 hod. Zájemci mohou zajít také na večerní bruslení, které je na programu každou sobotu od 19.00 do 20.30. Dospělí zaplatí za jeden den 50 Kč, děti do 150 cm a nebruslící doprovod má pak vstup zdarma.

Kam na zimní stadióny?

Mladá Boleslav: Veřejné bruslení je na programu každou sobotu od 16 do 18 hodin a neděli od 10 do 12 hodin. Dospělí zaplatí za jeden den 30 Kč, děti polovic.

Poděbrady: Na brusle zvou i Poděbrady, a to několikrát do týdne – přesný rozpis naleznete na stránkách zimního stadionu. Vstupné pro bruslící osobu je 30 korun.

Kolín: Zabruslit si můžete také v Kolíně na místním zimním stadionu, a to každý týden. Podrobný rozpis naleznete na stránkých kolínského zimního stadionu. Jednodenní bruslení vyjde bruslaře na 40 Kč, doprovod pak zaplatí korun dvacet.

Na Kladně potkáte na ploše Městského stadionu možná i hokejovou legendu Jaromíra Jágra, který před několika málo týdny zavítal zpět do středočeské metropole ze zámoří.

Kladno: O víkendech je pro veřejnost otevřená druhá plocha Městského stadionu Kladno. Veřejné bruslení je každou sobotu a neděli od 16 do 18 hodin. Jednotné vstupné je 50 Kč. Broušení bruslí stojí 60 Kč, půjčení bruslí 80 Kč, stejně jako zapůjčení helmy. K dispozici jsou brusle o velikosti 26 - 48. Šatna je zdarma.

Dobříš: Každý den je mohou zájemci vyrazit na brusle i na Dobříši. Na částečně zrekonstruovaném zimním stadionu probíhá veřejné bruslení pravidelně od pondělí do pátku od 9.00 – 12.00 a od 13.00 do 17.00. V sobotu pak od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin, v neděli od 11.30 do 13.00 a od 14.00 do 17.00. Vstupné je pro dospělé 30 korun, děti zaplatí 20 Kč.

Příbram – Malá hala zimního stadionu: Bruslení pro širokou veřejnost je výborná příležitost ke strávení času s rodinou či přáteli i v Příbrami. Veřejné bruslení se tu koná pravidelně každou sobotu a neděli od 14.00 do 16.00 hodin v malé hale zimního stadionu v Příbrami. Vstupné činí 30 Kč za osobu, po předložení ID senior karty vyjde vstupné pouze na 20 Kč. Nebruslící doprovod zaplatí 10 Kč. Je zde i možnost uložení věcí v šatně za 5 Kč.

Přírodní rybníky

Bezpečná tloušťka ledu pro jednotlivce je deset centimetrů, pro skupinku více osob pak ideálně dvanáct až patnáct centimetrů.

Příbramsko – Brdy – Padrťské rybníky: Padrťské rybníky v Brdech jsou oblíbeným cílem milovníků přírodního bruslení. V zimě, když jejich hladiny pokryje silná vrstva ledu, stává se rájem bruslařů zejména Hořejší padrťský rybník.

Ten dosahuje maximální hloubky 2,5 metrů a je téměř celý obklopen lesy a připomíná spíše divočinu. Menší Dolejší padrťský rybník se nachází uprostřed luk, zarůstá rákosím a připomíná spíše typické jihočeské rybníky. Každý z rybníků měří asi 1,5 km.

Kokořínsko: Patříte-li k vášnivým bruslařům, zajet můžete i na Kokořínsko. Najdete zde totiž přírodní led na celé řadě míst. Tůňky a rybníky sevřené v chladném objetí skal mají dostatek přírodního ledu po celou zimu. Jestliže jen trochu mrzne, patří k nejtrvanlivějšímu ledu v širokém okolí Podhradská tůň – Kačírek mezi hradem Kokořínem a Hradskem.

Tůň je schovaná v údolí a zdejší mikroklima dělá divy. Kačírek je asi 1 km dlouhý s pěknými výhledy na Hradsko a omezenými pohledy ke Kokořínu. Led zde bývá velmi silný po celé ploše, včetně plochého břehu u silnice. Naopak pod severovýchodní strání opačného břehu, kam se slunce za celou zimu ani nedostane, může být led tenčí (silné prameny). Pouhé dva kilometry od Kačírku pak najdete další nádherný rybník Harasov - se skalami spadajícími přímo k hladině. Bruslení si zde užijete na cca 600 metrech.

Klíčová slova:
led