Místostarosta Poděbrad: Poslouchat plky některých poslanců by mě zničilo

Ivan Uhlíř vede Poděbrady společně se starostou Ladislavem Langrem. Co tento tandem chystá?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Poděbradská radnice nyní funguje v čele se starostou Ladislavem Langrem a jeho pravou rukou Ivanem Uhlířem. Oba chtějí pokračovat v práci, kterou začali přesto, že jsou často terčem kritiky nejen opozice, ale také některých obyvatel města. Co se ještě v Poděbradech do konce mandátu připravuje a uvidíme Uhlíře někdy v parlamentu?

Současná situace na poděbradské radnici není vůbec jednoduchá. Stačí si občas pustit jednání zastupitelstva a nejspíše si budete klepat na čelo. Nápady a návrhy vedení města totiž velmi často končí u jednotlivých zastupitelů, kteří je smetou ze stolu tím, že je prostě a jednoduše neodhlasují.

Posledními příklady budiž hlasování o využití objektu Růžového slona jako kulturního sálu nebo nákup pozemku areálu Jiráskova 164. V obou případech si zastupitelé stěžovali na neúplné materiály a značná rizika s tím spojená.

Ivan Uhlíř

  • věk 59 let
  • vystudoval SPŠ strojní v Mladé Boleslavi a pak Univerzitu Karlovu v Praze
  • místostarostou od roku 2010
  • soukromě podniká již 16 let
  • záliby: sport, cestování

Koalice a opozice skoro v rovině

Vedení Poděbrad nyní funguje pouze s jedním místostarostou, což Uhlíř vnímá jako zcela dostačující. "Již v předchozím volebním období byla dělba práce ve vedení města velmi obdobná. Druhý místostarosta byl na poloviční úvazek a jeho agenda přešla na vedoucí odboru. Z mého pohledu se změnil pouze počet sobot, ve kterých vícekrát oddávám," vysvětlil nám Uhlíř.

Mnohem větším problémem je, že rozdíl mezi silou koalice a opozice je jeden jediný hlas. Značně vrtkavý stav samozřejmě nemusí platit už za pár měsíců, podzimní komunální volby mohou vše otočit. "I v komunální politice se může stát cokoliv a změna opozice na koalici není tak obtížná, jak můžeme vidět v mnoha městech v okolí již v současném volebním období."

Za TOPku už nekope

Sám Uhlíř dlouho bojoval za TOP 09, která ale v posledních parlamentních volbách neuspěla podle jeho představ. I kvůli tomuto výsledku se pak rozhodl své členství ukončit. "Důvody nechci zveřejňovat," nechtěl to dál komentovat. Můžeme tak jen spekulovat, co ho ve skutečnosti k tomuto kroku vedlo.

Každopádně sám tříštění pravice v České republice považuje za velmi nešťastné. Jako hlavní průšvih pak vidí hlavně v odklonu voličů od tradičních politických stran. Různá hnutí totiž dokáží efektivně přebírat jak voliče pravice, tak samozřejmě i levice. Poděbradský místostarosta však nikdy neměl poslanecké ambice. Podle svých slov dění ve Sněmovně hodně sleduje a právě proto je pro něj nemožné, aby se tam někdy objevil. "Poslouchat hodiny a hodiny plky některých poslanců by mě zničilo."

“Poděbrady jsou městem mého srdce, zde jsem se narodil a žiji celý život. Potřebuji za sebou vidět výsledky své práce a práce na radnici je přináší. Rád bych se podílel na zkvalitňování života ve městě, jeho čistotě a rozvoji, aby se stalo městem, kde se bude dobře žít nejen mé rodině, ale především všem lidem i návštěvníkům Poděbrad,” tvrdí Uhlíř.

Volební chuť se mu nespravila ani v letošním roce, kdy se u nás volil prezident. V 1. kole věřil svému favoritovi, ovšem ten nepostoupil ani do 2. kola.

Jen doklepat období nehodlá

Uhlíř by do konce svého mandátu ještě rád stihl několik zajímavých projektů. Těmi nejhlavnějšími pak jsou obnova sportovní haly, zateplení panelových bytových domů, vybudování odpadového hospodářství v rámci technických služeb města a rekonstrukce několika ulic ve městě. "Rád bych byl ještě u získání dotace pro fotbalový stadion FK Bohemia, kde jsem sportovně vyrůstal a působil."

I on byl však terčem kritiky obyvatel Poděbrad v rámci ankety na facebookové stránce města. Právě on se totiž stal tím vůbec nejméně oblíbeným a důvěryhodným členem radnice. Každopádně to bere sportovně. "Možná někomu vadí má náročnost, možná také vzorek respondentů není tak odpovídající. Každopádně rád bývám první a i negativní reklama je reklama."

Každopádně Poděbrady jsou pro něj srdeční záležitostí a naše čtenáře si dovolil i pozvat na pár zajímavých akcí, které se v jeho městě konají. "Hlavně bych chtěl všechny pozvat na Soundtrack v posledním srpnovém týdnu, kdy město ožije množstvím nadšených posluchačů filmové hudby. Skvělá je také projížďka na kole nebo na in-line podél Labe a nebo pobyt v Poděbradech během dovolených."