Sellier & Bellot zprovozní nový sklad a halu pro výrobu střeliva

Výrobě se daří, tak se bude rozšiřovat
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vlašimský výrobce munice Sellier & Bellot zprovozní nový automatizovaný expediční sklad a halu pro výrobu střeliva. Investicemi do nových prostor reaguje na rostoucí poptávku po své produkci. Potvrdil to i generální ředitel Sellier & Bellot Radek Musil. Výši investic společnost neuvedla.

Sklad o rozloze zhruba 1 500 metrů čtverečních je určen pro zabezpečené skladování munice. S jeho výstavbou se začalo loni v dubnu a nyní byl předán investorovi. "Nový sklad bude vybaven automatizovanou technologií a umožní nám efektivně odbavovat zakázky," uvedl vedoucí investic a energetiky Sellier & Bellot Ladislav Pešata. Zprovoznění se předpokládá od dubna po zavedení softwaru a oživení instalované technologie.

Historie Sellier & Bellot sahá do roku 1825, od roku 2009 patří do skupiny brazilské společnosti CBC - Companhia Brasileira de Cartuchos S.A. Zásadními produkty firmy jsou pistolové a revolverové střelivo a kulové náboje. Předloňský obrat společnosti činil téměř 3,8 miliardy korun.

Speciální vybavení i bezpečnost

Do konce dubna bude dokončena hala pro výrobu střeliva na ploše 1 320 metrů čtverečních, na níž se pracovalo od loňského léta. Její součástí jsou například atypické železobetonové kobky pro uskladnění či manipulaci s výbušninami, které jsou vybavené speciálními ocelovými dveřmi proti výbuchu.

"Stavba to je kvůli všem bezpečnostním opatřením naprosto unikátní. Je odlišná nejen odolností při výbuchu, ale také antistatickými podlahami nebo pospojováním kovových částí. Právě bezpečnost objektu a lidí, kteří v něm budou pracovat, je absolutní prioritou. Je jí podřízeno naprosto vše," vysvětlil šéf závodu Pozemních staveb Jih Swietelsky stavební Pavel Rouha.

Specifické bylo i osazení takzvaných odlehčovacích výfukových stěn na obvodových zdech prostor, kde se skladuje a manipuluje s výbušninami. Kotví se do podlahy a stropu kobek tak, aby se v případě vnitřního statického přetlaku bezpečně uvolnily, vyklopily a snížily komorový přetlak v místnosti.

Zajímá vás, na jaké zbrojaře jsou napojeni Andrej Babiš a Miloš Zeman? Čtěte ZDE!