Dobrá zpráva pro regiony: Franšíza pošty roste, pro důchod si zajdete i do místního koloniálu

Koloniál společně s partnerskou poštou je stále častějším jevem
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Pro důchod do vesnického koloniálu, se složenkou třeba na obecní úřad? To je čím dál častější model na tuzemském venkově, kde se státnímu podniku Česká pošta postupně přestává vyplácet provozování poboček a začíná se naopak stále více uchycovat projekt s názvem Pošta Partner.

Vlastní byznys na venkově? To je v posledních letech spíše sázka do loterie, která potřebuje k přežití notnou dávku štěstí spojenou s výborným podnikatelským záměrem. Někteří místní podnikavci však nezaháleli a rozhodli se svůj podnikatelský záměr spojit se státním podnikem Česká pošta. Ten spoluzřídil během posledních let více než čtyři stovky "poštovních franšíz", které nyní provozují jednotlivci či obce a poskytují tak jednu ze základních služeb 21. století pro místní občany.

Jen za letošní leden vzniklo 12 nových pošt Partner, v dalších měsících bude trend podobný.

Zájem provozovatelů koloniálů i úřadů

Zájem o byznys, který státnímu podniku v řadě odlehlých míst zkrátka příliš nevynáší, je poměrně veliký, což ukázal i průzkum agentury Ipsos pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků. Téměř každý desátý oslovený živnostník by chtěl být, kromě svého vlastního byznysu, i "pošťákem" a dalších osm procent by o tom v případě nabídky uvažovalo.

Největší zájem mají provozovatelé lokálních koloniálů, následují pak obecní úřady. Zhruba dvacet procent podnikatelů pak počítá s tím, že poštovní služby by jim určitě přinesly plusový zisk k jejich nynějšímu podnikání. Prospěšnost pro živnostníky, ale i obyvatele, potvrzuje také předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček: "Pro koloniál je to jedna z šancí, jak se ve spojení s poštovní službou uživit, a pro vedení obce i obyvatele je to příležitost, jak zachovat základní obslužnost."

Trend ze západu má přinést až 2 500 partnerských pošt

Česká pošta se tímto projektem inspirovala v řadě západoevropských zemí. V Německu nebo třeba v Rakousku obhospodařuje stát jen malý zlomek z celkových provozoven. A současným trendem se tuzemská pošta chce upínat i nadále – do roku 2025 by ráda měla zhruba dva a půl tisíce "partnerských pošt" na celé řadě míst České republiky.

Po pozitivních zkušenostech z okolních obcí sáhlo k vedení pošty i zastupitelstvo Nalžovic na Sedlčansku.

Nalžovice dalším partnerským subjektem

Také ve středních Čechách provozuje řada obcí či soukromníků pobočku České pošty Partner. Vedle Tochovic, Milešova, Orlíku nad Vltavou nebo Věšína se do nového projektu rozhodlo jít i vedení Nalžovic na Sedlčansku. Starostka obce Jana Pšeničková uvedla, že šanci na provozování vlastní partnerské pošty jí nabídla sama manažerka státního podniku.

"Netlačila na nás. Vedení obce oslovila přednostně s tím, že pokud z naší strany nebude zájem, bude následně jednat s některými podnikatelskými subjekty – například se spotřebním družstvem Coop, které provozuje prodejnu v nedalekém Chlumu." Vedení obce si následně vzalo lhůtu na rozmyšlenou a po důkladném zvážení nabídku přijalo. "Naši zastupitelé se shodli na tom, že pobočku zřídíme v budově obecního úřadu, v těsné blízkosti staré pošty. Přispěly k tomu i pozitivní ohlasy z okolních obcí," dodala starostka Pšeničková.

Obec využije zaměstnance bývalé pošty

V Nalžovicích zůstává zaměstnaná i Hana Rejholcová, bývalá vedoucí místní pošty, se kterou bylo vedení radnice vždy naprosto spokojeno. "Paní Rejholcová bude pro nás navíc v rámci svého úvazku zajišťovat další činnosti – například se věnovat Czech pointu, ověřování dokumentů, bude zajišťovat předarchivní péči o obecní dokumenty, zveřejňovat informace na našich webových stránkách a podobně," uzavřela starostka Nalžovic.

Partnerské pošty zajišťují občanům nejen poštovní a finanční služby, ale i doplňkový prodej zboží, novin a dalších produktů.

Pozitivum vidí zejména místní obyvatelé

Zřejmě největší radost z fungování partnerských pošt mají místní občané, zejména ti v pokročilém věku. Nadále totiž mohou využívat služeb, na které jsou po dlouhá léta zvyklí – osobně si vyzvednout každý měsíc důchod, poslat balíček či dojít si pro doporučené psaní.

"Přes deset let si chodím každý měsíc sem na místní poštu pro důchod, i když by mi ho mohla pošťačka nosit, ráda si pro něj zajdu osobně. Beru to jako samozřejmost, při které se potkám s pár místníma a probereme, co je nového. Jsem ráda, že pošta bude fungovat i nadále a já prakticky nepoznám rozdíl," dodává na závěr paní důchodkyně Ludmila z Věšína, nedaleko Rožmitálu pod Třemšínem.