Peníze z hazardu nevadí: Praha rozdělí mezi městské části 59 milionů

S hraním bohužel začínají stále mladší lidé
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hlavní město Praha rozdělí mezi své městské části 59,128 milionu korun. Jedná se o peníze vybrané jako odvody z hracích přístrojů a jiných technických herních zařízení od 1. října do 31. prosince 2017. I když se proti hazardu bojuje, peníze z něj evidentně nevadí.

Celkem získala Praha za zmíněné období zhruba 118,4 milionu korun. V Praze platí od 1. ledna 2016 vyhláška zakazující provoz heren, které ministerstvo financí ve správním řízení postupně ruší. Kolik peněz jednotlivé radnice dostanou, závisí na počtu jejich obyvatel.

Nejvyšší částku proto obdrží nejpočetnější městská část Praha 4, a to 5,99 milionu korun. Přes pět milionů korun dostane ještě Praha 10 a na třetím místě je Praha 8 s asi 4,8 miliony. Nejméně pak dostanou Nedvězí a Královice.

Kolik heren má metroople?

Radnice mohou finanční prostředky použít například na pořádání sportovních akcí pro děti, v oblasti školství nebo na chod neziskových organizací.

V Praze bylo ke konci loňského roku pravomocně zrušeno 138 heren. Osud dalších několika desítek řeší ministerstvo financí v rozkladovém řízení. Hernám odebírá licence ministerstvo od začátku roku 2016, kdy začala v Praze platit vyhláška zakazující provoz heren. Původně bylo v hlavním městě více než 200 heren.

S hazardem bojují i v Příbrami. Proč se ho stále nepodařilo zakázat, čtěte zde.