Babišův absurdistán se hroutí? Vaz mu může zlomit komunistická mlátička, kterou sám podpořil

Babišova vláda v demisi dělá kroky, nad kterými zůstává rozum stát. Jak dlouho ještě?
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Už se zdálo, že nástup populistických a antidemokratických stran a hnutí je obyvatelům České republiky volný. Téměř třicet let po konci totalitního režimu a získání svobody to vypadalo, že o ni znovu dobrovolně přicházíme. Zvolení Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS bylo však zřejmě poslední kapkou a impulsem říci jasné NE!

Asi 14 000 lidí podepsalo při pondělních protestech petici proti zvolení komunistického poslance Zdeňka Ondráčka do čela Generální inspekce bezpečnostních sborů. Potvrdila to i organizátorka demonstrace Lucie Kohoutová. Podle ní zhruba polovina podpisů pochází z demonstrace v Praze, kde odhadují organizátoři počet účastníků na 20 000. V pondělí během akce se odhady účasti pohybovaly kolem 10 000 lidí, policie nechtěla počet účastníků protestu komentovat.

Lidé už se nechtějí stydět

Ondráček byl do čela komise, která dohlíží na GIBS, zvolen na třetí pokus v pátek. GIBS vyšetřuje zločiny policistů, celníků či dozorců. Volba vzbudila kontroverze, protože Ondráček se za totality jako policista podílel na násilném potlačování protirežimních demonstrací a později neprojevil za svůj podíl na zásazích proti demonstrantům lítost.

Předseda ODS Petr Fiala na demonstraci v Brně uvedl, že občanští demokraté ve Sněmovně navrhnou odvolání Ondráčka z vedení komise.

V pondělí proti zvolení Ondráčka protestovali lidé ve většině krajských měst. Ve větších městech se na protestech sešly tisícovky lidí, v dalších desítky až stovky. Podle organizátorů bylo protestujících v celé republice přes 30 000. Lidé také podepisovali petici za volbu nového předsedy komise pro kontrolu GIBS. V pondělí se podle odhadu organizátorů sešlo 14 000 podpisů a sběr dál pokračuje.

"Petiční archy ještě kolují mezi lidmi i na internetu," sdělila Kohoutová. Organizátoři předají archy 7. března petičnímu výboru Sněmovny. "Lidé už se prostě nechtějí stydět za svou politickou reprezentaci a nechtějí, aby se opakovaly nesporné chyby minulosti," doplnila Kohoutová.

Pane premiére, proč jste ho podpořil?

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v pondělí uvedl, že poslanci ANO projednají návrh na odvolání Ondráčka. Je však evidentní, že z jeho strany je to jen úhybný manévr a pokus zachránit, co se dá. Jeho marketingový tým a poradci mu zřejmě sdělili, že Ondráček už je přes čáru. Češi si nechají líbit hodně, ale jakmile míra přeteče, létají třísky. A toho se bojí i takový suverén, jakým je lídr hnutí ANO. Spolu s mlátičkou z roku 1989 by se totiž mohl "svézt" i on. Padni komu padni, protože hrdý národ, jakým jsme, si navěky nenechá líbit ani nekonstruktivní "Babišismus".

Představitelé ODS, Pirátů, ČSSD a STAN připomněli, že Babiš sám při páteční volbě předsedy komise pro kontrolu GIBS ve Sněmovně nebyl a že bez hlasů poslanců ANO by se Ondráček do čela komise nedostal. Lídr hnutí ANO tak nepřímo Ondráčka podpořil a umožnil jeho zvolení. Poslanci ANO hlasovali tak, jak si přeje šéf, jako vždy. Ten samý člověk teď najednou křičí a kope na všechny strany, protože mu začalo téct do bot. Ale překvapuje to někoho? Asi už vůbec. Nicméně Češi už si to líbit nenechají.

O zkušenostech s mlácením od komunistických příslušníků starosty Prahy 4 čtěte zde.