Jan Farský: Babiš lhal tolikrát, že se divím, že mu ještě někdo věří

Jan Hamáček a celá ČSSD se budou možná hodně divit, co na ně vyplave
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Premiér v demisi Andrej Babiš je všechno možné, jenom ne člověk, který by nebudil rozruch. Skandálů je kolem něj tolik, že už se snad ani nedají spočítat. Vždyť kolikrát už se prokázalo, že nemluvil pravdu? Zřejmě nejen předseda Poslaneckého klubu STAN tak nechápe, jak mu může třicet procent obyvatel této země ještě věřit.

Necelých třicet let po sametové revoluci slovenský soud potvrdil, že Andrej Babiš spolupracoval s StB. Jako předseda vlády se už několikrát spojil s komunisty a extrémisty z SPD, aby ve sněmovně prosadil svoji vůli. Skoro to vypadá, že si šéf ANO může dovolit cokoli a projde mu to. 

Objednat si lze přeci cokoli, ne?

Babiš nejde daleko ani pro osobní výpady. Před pár dny třeba nazval Jana Farského lhářem. Poslanec z hnutí STAN řekl, že si premiér v demisi nechal vypracovat seznam sociálních demokratů na ministerstvech a státních úřadech. Prý to svědčí o tom, že potřebuje trumf k jednání o vládě právě s ČSSD.

V zahraničí premiéři i prezidenti rezignovali kvůli mnohem méně závažným skutečnostem, než je například podezření z dotačního podvodu a trestní stíhání. A rozhodně nešlo jen o země, které jsou hrdé na svoji demokracii.

Majitel vydavatelství Mafra to ostře odmítl. "Pan Farský jako tradičně lhal," prohlásil rezolutně Babiš s tím, že nic takového neřekl. "Nemluvil jsem o tom, ani to není možné, aby se zjišťovalo u úředníků, jestli je členem nějaké strany nebo není." Oficiálně a zákonně? To by bylo opravdu hodně složité. Ale nebylo by to poprvé, kdy by se u nás obcházel zákon. Tím spíš, když si podle premiéra v demisi můžeme v této zemi objednat i trestní stíhání. Tak proč ne jména úředníků a u nich stranické zařazení?

Zmínil přesné číslo, kolik je tam "socanů"

"Babiš lhal v případě neovlivňování médií (a úkoloval Přikryla), lhal, že neví, na koho je napsané Čapí hnízdo (a byla to jeho rodina)… lhal tolikrát, že se divím, že mu ještě někdo věří. Na schůzce byli i další lidé, kteří jistě má slova potvrdí," kroutil hlavou Farský a dodal, že Andrej Babiš na uzavřeném jednání zmínil konkrétní, přesné číslo na jednotky lidí, kolik sedí na ministerstvech "socanů". 

Farský: "Je to nejnovější fígl - lidé, kteří šíří nenávist, strach, zlobu, plivají špínu vyzývají ke korektnosti. Nevím, jak se tomu bránit. Možná zde sedí pořekadlo, že na hrubý pytel hrubá záplata."

"Mne zaujalo, že to ví na jednotky a že si vůbec všímá tohohle aspektu - politické příslušnosti úředníků. Proč asi se můžeme všichni jen domnívat. Zaznělo toho alarmujícího samozřejmě daleko víc, ale nechci zde uvádět, co všechno Andrej Babiš říkal." Připravuje si tedy předseda vlády v demisi opravdu spisy, aby měl "munici", až se bude lámat chleba a rozhodovat o jeho vládě? Pokud to tak je, jde o další velmi nebezpečnou věc. Ale vadí to tady vůbec někomu, kde je hrana, za kterou nemůže dokonce ani všemocný Babiš? Existuje...?

Milan Chovanec je prý "to nejhorší, co se vyskytlo v české politice". Proč? Čtěte zde.
Klíčová slova:
ANO