Nejbohatší jsou Kellner s Babišem. Premiér profituje ze státních zakázek, v politice pohádkově zbohatl

Nejbohatší Češi dají poprvé v historii dohromady více než bilion korun
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Jmění sedmi desítek nejúspěšnějších českých podnikatelů podle nedávno zveřejněných informací renomovaného časopisu Forbes poprvé v historii překonalo hranici bilionu korun, přesně činilo 1 039,5 miliardy Kč. Mezi 70 nejbohatšími Čechy je letos i 11 nováčků. Žebříček vedou již dlouhodobě Petr Kellner (cca 310 mld. Kč) a Andrej Babiš (cca 88 mld. Kč), který svůj zisk navýšil o osmnáct miliard.

Majetek Andreje Babiše je i přes aktuálně "zaparkovaný" zemědělsko-potravinářský kolos Agrofert ve svěřeneckém fondu opět o nějakou tu miliardu, oproti poslednímu zveřejnění majetků jednotlivých miliardářů, bohatší. Přesněji o osmnáct miliard korun! "Babiš totiž zůstává jediným příjemcem z nich plynoucích benefitů, proto ho dále řadíme mezi přední tuzemské miliardáře,“ uvedl magazín Forbes ve svém posledním čísle, věnovaném českým i světovým miliardářům.

Do desítky nejbohatších se dostali také finančníci Daniel Křetínský a Pavel Tykač, nově v ní přibyli také zakladatelé softwarové firmy Avast Eduard Kučera a Pavel Baudiš, kteří se umístili na sedmém a osmém místě před spolumajitelem skupiny Penta Markem Dospivou a podnikatelem Zdeňkem Bakalou.

Desítka nejbohatších Čechů:
1. Petr Kellner (310 mld. Kč nyní/255 mld. Kč vloni),
2. Andrej Babiš (88 mld./70 mld.),
3. Radovan Vítek (57 mld./49 mld.),
4. Karel Komárek (55 mld./49 mld.),
5. Daniel Křetínský (50 mld./22 mld.),
6. Pavel Tykač (31 mld./31 mld.),
7. Pavel Baudiš (21 mld./10 mld.),
8. Eduard Kučera (21 mld./10 mld.),
9. Marek Duspiva (21 mld./19 mld.),
10. Zdeněk Bakala (18 mld./20 mld.).

Babišovi jdou zisky hlavně z domácího trhu

Nynější předseda vlády v demisi Andrej Babiš profituje zejména z tuzemského trhu. Jeho významnými zdroji příjmů jsou z velké části státní zakázky, obchody, ve kterých je účasten stát či případně kde stát určuje podmínky transakcí. Jedná se třeba o známý případ přimíchávání bionafty do paliv. To má na starost státní podnik Čepro, jejímž jediným akcionářem je ministerstvo financí řízené Babišovým hnutím ANO.

Podle posledních údajů nyní Babišovy firmy Preol a Primagra dodávají podniku Čepra zhruba 85 % veškeré bionafty. Ještě před pár lety to přitom bylo zhruba procent padesát. Babišovým "bionaftovým" společnostem konkurovala v Česku hlavně ústecká Kratolia, která však ukončila provoz po zátahu Daňové kobry.

Během politické kariéry zbohatl o 45 miliard

Renomovaný časopis Forbes uvedl ještě jednu zajímavost ohledně Andreje Babiše, a to jeho raketový nárůst majetku během působení v české vládě.

V roce 2011 se odhadoval Babišův majetek na 40 miliard korun, zatímco poslední údaje ukazují již zmiňovaných 85 mld. Kč, tzn. nárůst o více jak polovinu. A to za zhruba šest, sedm let určitě jde, nemyslíte?

Kellner rozvinul byznys v Číně

Majetek v hodnotě astronomických 310 miliard korun drží vlastníka investiční skupiny PPF Petra Kellnera i nadále v čele žebříčku nejbohatších Čechů. A to poměrně suverénně. Kellnerovo jmění rostlo v posledním roce zejména díky úspěšnému rozvoji splátkového byznysu skupiny Home Credit v Asii, především v Číně.

půl miliardy korun stálo nepovedené působení italského kouče Stramaccioniho českého miliardáře a majitele Sparty Daniela Křetínského. I přesto ale fotbalový boss vloni zbohatl více než dvojnásobně.

Třetí je realitní magnát Radovan Vítek s 57 miliardami korun a čtvrtý skončil s 55 miliardami vlastník skupiny KKCG Karel Komárek. I celkový majetek všech těchto čtyř osob se meziročně zvýšil.

Bakala o 2 miliardy "lehčí"

Procentuálně si nejvíce oproti loňskému roku přilepšil boss fotbalové Sparty Daniel Křetínský, jehož majetek se více než zdvojnásobil a dosahuje zhruba 50 miliard korun oproti loňským dvaadvaceti. O dvě miliardy "chudší" je naopak Zdeněk Bakala, jenž uzavírá pomyslnou první desítku českých miliardářů.

 

Jan Farský z hnutí STAN nechápe, že Babiše ještě někdo bere vážně. Více čtěte zde.