Vládní zmocněnec pro sport Hnilička: Peníze musí jít na správná místa. Dejte nám rok, dva

Podpora sportovců na olympiádě je fajn, ale co menší sporty, co amatéři?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Ve své sbírce úspěchů má nejen titul mistra světa, ale také zlatou olympijskou medaili. Do velkého světa hokeje vyšel Milan Hnilička z Kladna. Bývalý reprezentační brankář se během své kariéry na Kladensku usadil a založil rodinu. Loni vstoupil v rámci hnutí ANO 2011 do politiky, stal se poslancem a letos od začátku března je vládním zmocněncem pro sport.

Politika, pro sportovce pole neorané. Co vás v nové životní roli čeká, už to víte za těch pár týdnů?
Tvrdá a těžká práce vytvořit systém podpory sportu, který prospěje hlavně naší mládeži. Musíme zřídit agenturu, která se tímhle tématem bude naplno zabývat; a moje představa je oddělit to celé od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Chceme se zabývat čistě jen problematikou sportu. Není důležité, kdy agentura vznikne, ale aby vznikla správně. Proto na její start zbytečně nespěchám. Čekáme také na nové znění zákona o sportu. 

Ve financování českého sportu je, slušně řečeno, nepořádek. Malé sporty trpí nezájmem přesto, že mají talenty a v minulosti zaznamenaly velké úspěchy. Důraz se klade na špatně zvolené priority. Dokud se toto nezmění, Hnilička ani kdokoli jiný kýženou změnu nepřinesou.

Je ve vaší kompetenci, ve vašich silách, pro český sport začít pracovat už nyní? Ne až se zase něco založí, projedná...
Kde by mělo být vidět nejdříve něco hmatatelného, jsou neinvestiční i investiční sportovní a tělovýchovné programy pro rok 2019. V současné době mapujeme stav sportovišť na celém území Česka. V tom jsou zahrnuty tělocvičny, hřiště, stadiony, sportovní komplexy. Pomůžeme školám zavést novou metodiku tělocviku. V těchto dnech vyjíždím do jednotlivých regionů a komunikuji se zástupci sportovních svazů, krajů, měst a obcí. Naslouchám jim, protože oni nejlépe vědí, kde je potřeba investovat do sportu, co je nutné rekonstruovat a postavit. Komunikace je důležitá!

Co tréninková centra? To je asi jeden ze základů...
Určitě. Udržíme tréninková centra například v Harrachově, Nymburce či Novém Městě na Moravě a na ně navážeme. Když jsme u příkladů, tak v České republice je poptávka zhruba po dvaceti nových hokejových stadionech. Vím, že v současné době spolu některé sportovní svazy začaly komunikovat a z toho by měly vzejít nové sportovní haly.

Mohou se obce hlásit o podporu? Nebo čekat, až je oslovíte?
Platí první varianta a dobré je, že už se to děje. Obce si zažádají o podporu výstavby sportovišť nebo jejich modernizaci. Určitě se tak děje na základě podnětů z jednotlivých klubů v těchto městech a obcích. Na naší agentuře bude, aby kontrolovala tok peněz tam, kam skutečně mají jít. 

Sportovně jste vyrůstal v Kladně, žijete u Kladna. Může v Kladně vzniknout oficiální sportovní centrum?
Kladno si koncentrací sportovišť ve vzájemném těsném sousedství o vznik centra přímo říká. V Česku infrastruktura sportovišť připravená je, byť je mnohde zchátralá. Ovšem nemůžeme si myslet, že se všechno zlepší nebo rovnou promění za chvíli. Osobně to odhaduji na rok a půl, dva roky. Začínáme totiž budovat na takzvané zelené louce…

Milan Hnilička
- v hokejové reprezentaci sehrál 106 utkání
- od října 2017 je poslancem , kandidoval jako nestraník za hnutí ANO 2011
- je ženatý a má dvě dcery

Z pohledu poslance a zmocněnce pro sport, potažmo Kladeňáka, uvědomujete si, že město Kladno dává na sport obrovské částky ze svého rozpočtu?
Vnímám to samozřejmě pozitivně. A my také Kladnu nabídneme sladění investic do sportu se státní strategií. Když dám konkrétní příklad, tak v Kladně je nutné zlepšit kvalitu sportovišť. Kraj i stát by měly ekonomicky jejich modernizaci podpořit. Jednoznačně se na tom chci jako vládní zmocněnec podílet. 

To se ovšem nejprve musíte domluvit s představiteli města. Je z vašeho pohledu koalice Volby pro Kladno a hnutí ANO na kladenské radnici nakloněné takové komunikaci?
Strany, které na radnicích podporují sport, mají u mě dveře otevřené. Zatím jsem nezažil, že by se mnou někdo nechtěl o naší vizi hovořit. Nejenom Kladno investuje do svých sportovišť hodně peněz. Mluvil jsem s primátorem Milanem Volfem a myslím si, že společnou řeč najdeme. Zaujalo mě třeba, jak je na tom v Kladně dobře volejbal a špatně fotbal. Pokud se seznámím s plány rozvoje sportovišť, tak to jenom uvítám a podpořím. Jde nám o optimální vytížení sportovišť, což v Kladně určitě bude. To je pro mě naprosto zásadní. 

Býval jste vrcholovým sportovcem. Máte nyní při své pracovní vytíženosti čas sportovat?
(směje se) Jenom o víkendu, ale jde to čím dál hůř… 

- děkujeme za spolupráce webu vasekladno.cz

Jaromír Jágr: České knedlíky jsem neměl hrozně dlouho. Více čtěte zde.