Miloš Zeman: Demonstrujících je mi líto, jsou to chudáčci a režisér Najbrt je blbec

Miloš Zeman má TV Barrandov rád, aby také ne. Podívejte se, jak vypadaly protesty proti jeho výrokům
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Miloš Zeman o sobě rád říká, že je prezidentem všech lidí České republiky. Teď je však jasné, že minimálně těch, kteří protestují proti jeho útokům na demokracii, se to netýká. Tisícovkám demonstrantům totiž vzkázal, že jsou to chudáčci. 

Jedním z hlavních pilířů demokracie je svoboda shromažďování a projevení vlastního názoru. Pro prezidenta Zemana je to však krok vzbuzující lítost. Tisícovky lidí na Václavském náměstí v Praze, ale i dalších městech, dávali najevo nesouhlas s pokusy hlavy státu a premiéra v demisi Andreje Babiše "zašlapat" svobodná média v čele s Českou televizí.

Páni hodují, plebs protestuje

Středeční demonstrace a dění kolem ní bylo jako vystřižené z nějaké středověké scénky. Na Hradě hodovali páni v rámci inaugurační oslavy, za státní peníze si dopřávali vybrané pochoutky z domácí i zahraniční kuchyně (pak nemá být hradní rozpočet překročen o desítky tisíc). K tomu jim pěli Helena Vondráčková, Michal David či Daniel Hůlka a další. 

Do protestů se zapojili i studenti po celé České republice. Podívejte se, jak to vypadalo a o co mladým lidem jde.

Zeman všem děkoval za loajalitu a ubezpečoval je, že po velkém vítězství "je budoucnost na pět let jejich". Ve stejné době se v podhradí konaly protesty za lepší život. Lid se chtěl dostat až k pánům, ale neměl šanci. Policie narychlo vystavěla zábrany.

Za blbost se musí platit

Prezident si ve čtvrtek ve "svém" pořadu na TV Barrandov, který je ušitý přímo pro něj a zcela kopíruje jeho nálady i názory, opět nebral servítky. Postěžoval si, že demonstranti mohli jít na Hrad se zlou vůlí a kromě toho, že je nazval chudáčky, tak jim také vzkázal, že za blbost se musí platit. Blbcem pak nazval i režiséra Marka Najbrta. Ten si totiž na předávání Českých lvů dovolil Zemana kritizovat. Bídák jeden!

Podle organizátorů demonstrací budou protesty dále pokračovat. Dá se předpokládat, že počet účastníků se bude stále zvyšovat. Například proto, že Andrej Babiš aktivně vymýšlí, jak se zbavit ředitele GIBS Michala Murína. Zákon mu to zatím nedovoluje, ale zřejmě je jen otázkou času, než se ho premiérovi v demisi podaří změnit. Co pak, kdo další bude na řadě? 

Za básničku 18 měsíců vězení. Opravdu chceme návrat starých časů?