České akrobatické lyžařky okouzlily Švýcarsko. Splní si sen jménem olympijské hry?

Obě dívky dělají pro úspěchy maximum, bohužel podmínky pro trénink u nás nedostávají zrovna ideální
Zobrazit fotogalerii (4)
 

V dalším závodě Evropského poháru ve švýcarském Airolu velmi příjemně překvapily české juniorské akrobatické lyžařky. Zejména Sabina Balšánová se pátým místem postarala o velmi pěkný počin, na který navázala i devátou příčkou Terezie Steffanová.

České reprezentantky vstupovaly do své první závodní sezony do plánovaných šesti závodů EP a MSJ s cílem hlavně sbírat zkušenosti. To se evidentně daří více než dobře. Sabina Balšánová dokázala, že smělý cíl, kterým jsou olympijské hry v roce 2022 v Pekingu, nemusí být jen nesplnitelným snem.

Ve velmi hustém sněžení se totiž se svým skokem vypořádala perfektně a za svůj back Tuck brala 48 bodů. Závod byl několikrát přerušen kvůli počasí, Balšánová chvíli dokonce figurovala na fantastickém třetím místě! "Byl to samozřejmě příjemný pohled. Poslední čtyři závodnice měly sice připravené mnohem obtížnější skoky, ale i tak jsem věděl, že Sába neskončí hůře než sedmá," usmíval se reprezentační trenér Lukáš Vokatý.

Náš web je hrdým mediálním partnerem skupiny akrobatických lyžařů kolem Lukáše Vokatého. Nepřijdete tak o nic důležitého z přípravy a pokud sportovní štěstěna dá, společně dorazíme až na olympijské hry do Pekingu. 

Chvíli byla na "bedně"

Nakonec bylo důvodů k radosti ještě mnohem více, s již zmíněnou pátou příčkou totiž málokdo počítal. Všeobecné české veselí kalil jen fakt, že jedna ze soupeřek našich děvčat se při dopadu zranila. Neztratila se ani druhá česká reprezentantka.

"Terka poprvé v závodě neustála skok. V tréninku však na lepším dopadu intenzivně pracujeme, tam se jí tato technika daří. Věřím, že až se pro ni skok stane rutinou, dostane se přes 54 bodů. To by dnes znamenalo třetí místo," vysvětlil Vokatý. O tom, že v akrobatickém lyžování nelze nic brát za definitivní, svědčí i fakt, že dnes si pro bronz došla Němka Weissová, která včera skončila až jedenáctá.

Jaká byla letošní lyžařská sezona? Počítají se ztráty, chyběl sníh. Více čtěte zde.