Zásah proti střelci v metru i záchrana cestujících v tunelu Blanka. Jste na to připraveni?

Je nějaká zaručená rada, jak se v takových situacích chovat? Asi těžko
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Jsme připraveni? Lépe řečeno, můžeme být vůbec někdy opravdu připraveni na hrůzu, jakou je teroristický útok v metru? I to by mělo odhalit plánované cvičení, do kterého se zapojí všechny složky záchranného systému.

Pražský magistrát uspořádá bezpečnostní cvičení Muzeum 2018, které se zaměří na zásah proti střelci. Konat se bude ve stanici metra C Muzeum 20. června a vyjde předběžně na 500 000 korun. Pražští radní už myšlenku posvětili. Praha zatím každoročně provádí cvičení zaměřené na boj s povodní.

"Cílem cvičení je praktické prověření činnosti složek integrovaného záchranného systému, které se podílejí na řešení mimořádných událostí a krizových situací v Praze," píše se v dokumentu, který zastupitelé schválili.

Kdy a kdo se zúčastní?

Cvičení bude mít dvě části. První je praktická, která se uskuteční ve stanici od 01.00 do 03.50. Na ni bude navazovat tzv. štábní část. Výsledek cvičení bude následně vyhodnocen a Praha případně přijme nutná bezpečnostní opatření. Akce se kromě zástupců magistrátu zúčastní také policisté nebo záchranná služba.

Kromě zmíněného bezpečnostního cvičení chystá magistrát letos 22. září ještě protipovodňové cvičení v Karlíně a v Libni. Náklady budou 2,1 milionu korun a prověřena bude stavba hrází i postupy záchranářů. Loni město procvičilo stavbu protipovodňových zábran v Troji, předtím v Holešovicích.

V první fázi by autobus jezdil pouze mezi pátou a šestou městskou částí. Následně bude město s Ropidem a DPP jednat o prodloužení spoje do tunelového komplexu Blanka a dále na Prahu 8. Pokud město o prodloužení linky rozhodne, podle Petra Dolínka by se v tunelech Blanky uskutečnila stejná cvičení jako v tom Strahovském.

Nacvičí se i zásah v autobuse

Magistrát a dopravní podnik (DPP) také uspořádají zkušební evakuaci cestujících z autobusu MHD ve Strahovském tunelu. Důvodem je prověřit bezpečnost provozu zamýšlené autobusové linky. Tunelem by v první fázi jezdil autobus číslo 126 ze Smíchova na Hradčanskou. Kdy linka vyjede, město zatím nerozhodlo. V budoucnu má být linka prodloužena až na Prahu 8.

Cvičení by se mělo uskutečnit v některé z následujících sobot. "Do tunelu najede autobus s figuranty za ostrého provozu a bude fingováno něco jako zahoření motoru a oni budou za provozu evakuováni z autobusu. Než rada finálně rozhodne o té lince, musí se prověřit, že jsme schopni vyvést lidi bezpečně z tunelu," uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek.

O zavedení spoje projíždějícího tunely městského okruhu se mluví dlouhodobě. Organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD, navrhla tři varianty. Všechny počítají s intervalem deset minut ráno a 15 minut dopoledne. Autobusy by jezdily pouze od 6.00 do 20.00 hodin.

Magistrát se vyznamenal. Obchodníci trpí neschopností úřadu. Více čtěte zde.