Naúčtovali vám v obchodě poplatek za platbu kartou? Chyba! Nový zákon to totiž zakazuje

Češi patří k národům, kteří stále častěji platí svou útratu platební kartou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Od letošního 13. ledna bychom už nikde neměli slyšet větu: "Za platbu kartou vám účtujeme poplatek navíc." Vstoupil v platnost totiž nový zákon o platebním styku, který účtování procent navíc z placené částky kartou zakazuje. Nejčastěji byli zákazníkům účtovány poplatky ve výši jednoho až dvou procent z celkové transakce.

Když platí zákazník za zboží či služby svou platební kartou, musí obchodník za tuto bezhotovostní transakci zaplatit poplatek. Část vydavateli platební karty, část dá na poplatek kartových asociací a zbytek na marži banky. A tak nebylo vůbec výjimečné, že někteří prodejci nechali tento poplatek uhradit své zákazníky. Od letošního ledna ho ale již účtovat nesmí. A to podle zákona o platebním styku, který začal platit 13. ledna. 

Nejčastěji se poplatky za platbu kartou účtovaly u prodejců letenek nebo na čerpacích stanicích.

Na platby kartou přispívají všichni zákazníci
Změnu přivítali nejen zákazníci, ale i různé spotřebitelské organizace. Jednou z nich je dTest. "Jsme za to rádi. Ale je třeba říci, že spousta obchodníků si tyto poplatky neúčtuje již delší dobu. Dospěli k závěru, že je lepší je zahrnout do cen zboží a služeb. Na platbu kartou tak de facto přispívali všichni zákazníci," vysvětluje Lukáš Zelený z dTestu. 

Poplatek za transakci nejčastěji do dvou a půl procent

Podle ministerstva financí poplatek za platbu kartou dosud účtovali někteří prodejci letenek nebo některé čerpací stanice. "Většinou si prodejci účtovali přirážku mezi jedním až dvěma a půl procenty z ceny nákupu," říká Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank. Částka, kterou musí obchodník zaplatit za každou transakci kartou, je různá.

Liší podle toho, zda má obchodník například vlastní či zapůjčený terminál bankou, kolik na něm probíhá transakcí, v jaké výši a podobně. V případě UniCredit Bank, pokud má obchodník obrat na terminálu 30 tisíc korun měsíčně, žádný poplatek za jeho používání neplatí.

Pro ověření internetbankingu budete potřebovat minimálně dva bezpečnostní prvky.

Upravuje i internetové bankovnictví

Nový zákon přichází i s dalšími novinkami. Například u nákupů přes internet, ale také při přihlašování do internetového bankovnictví budou muset lidé absolvovat důkladnější proces ověření identity.

To bude spočívat v použití alespoň dvou ze tří následujících bezpečnostních prvků: údaje, který je znám pouze klientovi (například heslo do internetového bankovnictví nebo PIN či CVC kód ke kartě), věci, kterou má ve své moci (tedy platební karta nebo mobilní telefon) nebo biometrických údajů (například otisk prstu).