Vyrazte na víkend na lyže k našim sousedům. Kde je nejlevněji a jaké sjezdovky jsou nejlepší?

Na lyže do zahraničí vyráží každý rok tisíce Čechů
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Stále více českých lyžařů se vydává do zahraničí pouze na víkend. Vytipovali jsme proto pro vás pět středisek, kam rozhodně stojí za to vyrazit. Zalyžovat si s námi můžete třeba na rakouském Hochfichtu, v o něco méně známém Oberwiesenthalu, i třeba na Slovensku v lyžařském středisku Vrátna.

Ačkoliv někteří školáci mají už prázdniny za sebou, rozhodně stojí za to popřemýšet alespoň nad víkendovým lyžováním a příjemném pohybu na stále zasněžených horách. Máme pro vás pět zahraničních míst, kam rozhodně stojí za to vyrazit.

Německo - lyžařské středisko Oberwiesenthal - Fichtelberg

Největší středisko v bývalém východním Německu. Nabízí slušné lyžování, téměř srovnatelné se Špindlem. Mají tu přes 20 km sjezdovek, hlavně červených, a 8 vleků včetně kabinové lanovky s hodinovou kapacitou 5 000 lyžařů. Lyžuje se tady ve výšce až 1 210 m n. m.

Málokdo u nás ví, že Oberwiesenthal je vůbec nejvyšším městem Německa. Jsou zde i skokanské můstky a dobré podmínky pro běžkování. Z českých měst je sem nejblíž z Plzně a z Prahy. Středisku z českých lyžařských středisek konkurují zejména Klínovec a Bouřňák.

Stále více Čechů preferuje Hochficht jako ideální nedalekou zahraniční lyžařskou destinaci.

Německo - Německý lyžařský areál Velký Javor - Hochficht

Jedno z největších a nejlepších nealpských středisek v Německu a Rakousku. Má více než 20 km tratí, čtyři modré, dvě červené a dvě černé. A téměř závratné převýšení od 642 do 1 300 m n. m.Přepravní zařízení tvoří tři čtyřsedačky a pět vleků.

Nejlepší sjezdovkou je Standardabfahrt. Je dva kilometry dlouhá, náročná, jezdil se na ní i Evropský pohár FIS. Vede z vrcholu Hochfichtu až k dolní stanici sedačky Hochfichtbahn a má výškový rozdíl 404 m. Nejprudší je pak Zwieselbergabfahrt. Nejdelší sjezdovka (modrá) se jmenuje Stierwiesenabfahrt. Měří 3,4 km a v dolní části se rozděluje na modrou a červenou větev, které obě vedou k sedačce. Vedle nástupní stanice sedačky je dětský park Kinderland.

Údolím navíc vede i na 80 kilometrů běžeckých stop.

Rakousko - lyžařské středisko Kasberg

Kasberg je už relativně dál od hranic, přesto třeba z Českých Budějovic to vůbec není daleko. Má 40 km sjezdovek hlavně modrých a červených a lyžuje se tu až ve výšce 1 600 m n. m. Přepravu lyžařů zajišťují dvě kabinky, čtyřsedačka a devět vleků. Celkem 110 sněžných děl pokryje umělým zasněžováním 80 procent sjezdovek.

Rakousko - lyžařské středisko Semmering

Středisko Semmering leží až za Vídní, ale rozhodně stojí za to si tam zajet zalyžovat. Má 14 km sjezdovek, z nichž nejdelší měří 3 500 metrů. Lyžařům slouží i jedna kabinová lanovka. Mají tady rovněž naprosto skvělou, 3,5 km dlouhou sáňkařskou dráhu. Na vrcholu Hirschenkogel stojí 30 metrů vysoká rozhledna, odkud jsou za dobrého počasí vidět i Alpy. Každý rok se tu také pořádají závody světového poháru.

Slovenská lyžařská střediska jsou zhruba o třetinu levnější než ta v Rakousku a Německu.

Slovensko - lyžařské středisko Vrátna

Vrátna patří k nejlepším zimním centrům na Slovensku, kde jsou i možnosti pro freeride. Lyžuje se tu na 17 km tratí do výšky 1 709 m n. m. hned ve třech navzájem nepropojených lokalitách: Paseky/Poludňový grúň, Prílsop a Chleb. Nejdelší sjezdovka měří 3 100 metrů a má skvělé převýšení téměř 800 metrů. Lyžařům v oblasti slouží osmimístná kabinka na Chleb, jedna čtyřsedačka a dalších 13 menších vleků.

Slovenské středisko patří z naší nabídky k nejlevnějšímu, jednodenní skipas vyjde na zhruba 22-25 euro, zatímco v ostatních střediskách se ceny pohybují okolo 40 eur.