Hrady se připravují na novou sezonu, Karlštejn láká na noční prohlídky. Jak jsou na tom další?

Křivoklát je jednou z nejkrásnějších památek. Chystáte se?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Hrad Karlštejn na Berounsku připravuje na letošní návštěvnickou sezonu řadu kulturních a společenských akcí. Vedle toho zopakuje například večerní prohlídky, které se budou konat o letních prázdninách každou středu. Na co všechno se můžete těšit?

Noční prohlídky se staly velmi povedenou atrakcí. Ale nejen to se na hradě chystá. "Máme již z 90 procent udělaný program kulturních a společenských akcí. Samozřejmě součástí budou tradiční a největší akce jako Královský průvod, Hradozámecká noc nebo karlštejnské vinobraní," řekl kastelán Jaromír Kubů.

Karlštejn loni navštívilo 236 156 lidí, meziročně o 32 000 méně. Vzrostly mu ale tržby, na vstupném vybral o 2,8 milionu korun více než v roce 2016.

Už můžete vyrazit, kdy a co uvidíte?

Hrad se veřejnosti otevřel o víkendech už v únoru a od 1. března bude otevřen každý den kromě pondělí. Přístupný je zatím jen první návštěvní okruh se soukromými a reprezentačními prostorami Karla IV. v Císařském paláci a Mariánské věži. Druhý okruh s Kaplí svatého Kříže bude přístupný tradičně od 1. května do 31. října.

Zájem o hrad je podle kastelána závislý mimo hlavní sezonu na počasí. "Když teď byl opravdu teplý víkend, tak v sobotu přišlo 700 lidí a v neděli 900 lidí. Minulý víkend mrzlo, tak v sobotu dorazilo jen 300 a v neděli 250 lidí," vysvětlil Kubů.

Vstupné na Karlštejně zůstává po loňském zdražení stejné. Pro návštěvnickou sezonu 2017 zdražil Karlštejn vstupné pro dospělého na základní okruh o 20 korun na 190 korun. Děti od šesti do 15 let zaplatí 130 korun, rodinné vstupné vyjde na 510 korun.

Na jaké další památky se těšíme?

Návštěvnická sezona na zámku Konopiště na Benešovsku začne na Velký pátek 30. března. Otevřeno bude i na Velikonoční pondělí. Letošní sezona se ponese v duchu oslav 150 let od narození hraběnky Žofie Chotkové. Zámek připravil například večerní prohlídky s názvem Žofie Chotková - milovaná žena následníka trůnu, při kterých návštěvníkům přiblíží lásku Františka Ferdinanda k hraběnce, boj o svolení k sňatku, manželské štěstí i společnou smrt. Vedle prohlídek mohou návštěvníci navštívit také bohoslužby nebo tematické přednášky.

Na sezonu se připravuje také Sázavský klášter. Podle kastelánky Jaroslavy Matoušové se letos v expozicích nic nezmění, lidé ale budou moci minimálně vždy v pátek a v sobotu sledovat restaurační práce. "Jednu věc připravujeme, nevím ale ještě, jak se konkrétně zhmotní, takže to bude takové překvapení. Letos to bude ale spíše takový přípravný rok," řekla Matoušová.

Na Křivoklátě na Rakovnicku letos čekají na návštěvníky speciální tematické prohlídky. V dubnu se lidé mohou těšit například na prohlídku v doprovodu knížecí rodiny a v červnu na noční prohlídky s názvem Žalářník arcivévody Ferdinanda aneb Křivoklát za časů paní Filipíny. Noční prohlídky se připravují také na červenec, kdy budou zaměřené na rod Lucemburků na Křivoklátě.

10 NEJ hradů a zámků v kraji: Kam o víkendu vyrazit na výlet? Čtěte zde.