Středočeši vyvinuli světový unikát - aktivní prach. Budou opravovat i válkou poničenou Sýrii?

Češi o sobě opět dali vědět...
Zobrazit fotogalerii (4)
 

O poctivých českých ručičkách je opět ve světě slyšet. Středočeské firmě Lavaris se totiž podařilo vyvinout světový unikát - aktivní prach, který se dá využít ve stavebnictví, gumárenství, plastikářství a v případě čistého materiálu rovněž ve farmacii či dokonce potravinářství. Nyní se Čechům otevírá cesta i do zahraničí...

Úplně nové technologie, jež byly vyvinuty v areálu bývalých šroubáren v Libčicích nad Vltavou, mohou výrazně pomoci, a to jak s rychlostí stavby, tak se snížením cen výstavby nebo oprav tuzemských silnic a dálnic, letištních ranvejí i třeba znovuvybudovat rozbombardovaná města na Středním východě. Vše, co k tomu zdejší odborníci potřebují, je stavební odpad, jenž dokážou znovuvyužít a zabránit tak jeho finálnímu umístění kdesi na skládce.

Z demoličního odpadu nové cihly

Technologii tzv. aktivního prachu vyvinula středočeská firma Lavaris společně s vědci z ČVUT. "S nimi jsme začali spolupracovat na recyklaci stavebního odpadu. Přinesli nám tehdy vzorky z české dálnice D1 a z různých letištních ranvejí a my se snažili zjistit, jak udělat z tohoto materiálu zpět použitelný stavební materiál. Nakonec se nám to povedlo a vyvinuli jsme společně celý systém zpracovávání. Jde o jisté vysokorychlostní mlýny, které odpad dokáží s nízkými náklady určitým způsobem rozemlít až na jednotlivé mikrony, blížící se velikosti nanočástic, kam dalším vývojem směřujeme. Po další úpravě, na jejímž vývoji se podíleli i pracovníci ČVUT, mohou vzniknout z prvotního odpadu například finální cihly," říká majitel úspěšné malé středočeské firmy, původem z Palestiny, George Karra´a.

I ze sutí z Pásma Gazy, Sýrie nebo Iráku dokáže česká firma vyrobit nový stavební materiál.

Nemají konkurenci nikde na světě

Používaná technologie a ani firma nemají ve světě konkurenci. I proto se o ni zajímá řada států, zahraničních společností či institucí. Středočeši dokonce získali podporu i z Rozvojového programu OSN. "Děláme také výzkumy na obnovu katastrofami či válkou poničených zástaveb v Pásmu Gazy, Sýrii nebo Iráku. Tam je důležité, abychom měli zejména levnou a dostupnou prvotního složku a my jsme pak, i díky naší mobilní technologii, schopni přeměnit demolice zpět ve stavební materiál," říká majitel společnosti.

Použití i ve farmacii nebo potravinářství

Aktivní kamenný prach se od běžného rozemletého stavebního odpadu liší především svou zvláštní jemností. Ta s sebou nese především zvláštní jemnost, a tedy unikátní vlastnosti. "Povrch částic má lepší pojivé vlastnosti, dokáže lépe reagovat s dalšími materiály, a tím jim přidává na hodnotě. I proto se dá následně využít třeba v gumárenství, plastikářství, potravinářství nebo farmacii," dodává Karra´a.

Ze starých pneumatik vznikne nový asfalt nebo třeba gumové koberečky.

Dokáží zpracovat i ojeté pneumatiky

Po pětiletém výzkumu si dokáží odborníci z Libčic poradit, díky vysokorychlostním mlýnům, i třeba s ojetými pneumatikami, ze kterých následně dostanou cennou druhotnou surovinu, které se říká aktivní gumový prach. Ten má vynikající mechanické a gumové vlastnosti - dá se přidávat například do asfaltu, nových pneumatik nebo se z něj vyráběji do vozidel nové gumové koberečky. 

I díky své unikátnosti má středočeská firma již několik zájemců o jejich služby z řad gumárenských podniků, a to jak v ČR, tak ve světě.  V následujících letech tedy uvidíme, kam až Lavaris ze středočeské Libčice nad Vltavou dokáže ve světě prorazit. Přejeme jí hodně štěstí!