Aktuální trend: Osiřelé domy se mění v dělnické ubytovny. Zvyšují se zisky, ale také riziko

Dělnických ubytoven je v posledních letech stále více...
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Stále početnější zástupy zahraničních zaměstnanců v českých továrnách a službách hýbou nemovitostním trhem v regionech. Řada ještě před nedávnem prázdných budov na různých místech Čech se totiž postupně mění na ubytovny právě pro tyto zaměstnance. Majitelům totiž přinášejí výrazně vyšší výnosy než u jiných realit. 

Z lokalit typu dříve neatraktivního Ústeckého, ale i vzdálenějších míst Středočeského kraje se díky tomu stávají atraktivní destinace investorů do nemovitostí. Ubytovny také stále častěji neprovozují přímo vlastníci realit, ale konkrétní pracovní agentury. A to nejen české, ale také zprostředkovatelé práce z Ukrajiny i z dalších zemí. "Měl jsem na Berounsku dům, který nebyl zrovna v zázračném stavu. Koneční uživatelé o něj dlouhodobě neměli zájem. A pak přišla jistá agentura, která mi dala dvojnásobný nájem,“ říká realitní makléř ze středních Čech.

Zisk z provozování dělnických ubytoven dosahuje až 40 %, u běžných bytů v Praze maximálně 5 %.

Roční výnos ze zaměstnaneckých ubytoven je podle něj minimálně dvojciferný. Někteří odborníci dokonce uvádějí, že až čtyřicetiprocentní, zatímco u běžných bytů nebo komerčních nemovitostí pronajímaných v Praze za normálních okolností nepřevyšuje pět procent.

Boom dělnických ubytoven zažil také Kolín

V průmyslovém polabském městě Kolíně nasávají další a další zahraniční dělníky okolní podniky v čele s automobilkou TPCA. Na dělnické ubytovny se tam změnila například nevyužívaná budova školy nebo bývalé regionální sídlo telekomunikačního podniku. V ubytovnách je běžně v provozu zhruba od sta do tří set lůžek.

Nejživěji je na severu Čech

I na sever Čech se hrne řada nových výrobních firem. Ze západní Evropy se do Ústeckého i Karlovarského kraje přesouvají rovněž sklady e-shopů. Region kolem Ústí nad Labem a Chomutova je v příštích deseti letech nejpravděpodobnějším adeptem na silný růst. Jeho motorem je rovněž dokončení dálnice D8, stejně tak jako očekávaná těžba lithia. Bydlení je navíc velmi levné, hory jsou blízko a Německo za rohem.

Příbramská firma skoupila celou ulici vybydlených domů na Chebsku.

Stranou zájmu realitních investorů nezůstává ani Chebsko. Konkrétně tam totiž například příbramská firma Leko Real podnikatele Jaromíra Smrčiny vykoupila dokonce celou ulici vybydlených činžovních domů. Právě v těchto měsících je předělává na malé nájemní byty. Nedostatek zaměstnanců je jedním z nejpalčivějších problémů české ekonomiky. Záchranu vidí mnozí v podobě pracovních migrantů z Ukrajiny či dalších zemí.

V Česku legálně působí kolem 400 tisíc zahraničních pracovníků

Podle posledních údajů ministerstva práce a sociálních věcí v Česku legálně působí kolem čtyř set tisíc zahraničních pracovníků. To je ještě více než před poslední krizí. Byli to však právě cizinci, kteří v recesi dostávali výpovědi jako první. Rizikem tedy zůstává možný příchod další ekonomické krize, odliv zahraničních pracovníků i následný úpadek u dělnické ubytovací kapacity.