Jágr: Musím oblbnout mozek, což se mi daří celkem dobře

Z NHL už nebyl na až brutální zákroky zvyklý. Pomůže Kladnu v další sezóně?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Hokejový útočník Jaromír Jágr neprožívá zrovna nejvydařenější sezonu v kariéře. Šestačtyřicetiletý legendární hráč předčasně ukončil angažmá v Calgary a vrátil se do Kladna, i zde ho ale limitují zdravotní problémy. Rytíři dokázali postoupit až do baráže o účast v extralize, majitel klubu jim však minimálně v první polovině nepomůže.

Přes všechny komplikace však Jágr na hokej nezanevřel a plánuje se mu věnovat i nadále. Klidně prý bude hrát jen pro radost. "Hokej se se mnou potáhne do konce života. Já ho ale nemusím hrát na té úrovni, jak si vy představujete. Nemusím hrát v NHL nebo extraligu. Mně stačí, když si půjdu zabruslit jako amatéři, kteří chodí po práci. To mi stačí," řekl hokejista.

Druhý nejproduktivnější hráč historie NHL absolvoval pondělní trénink bez výstroje, jen v teplákách. Sice na něm vydržel nejdéle ze všech, ale pouze lehce bruslil a trénoval střelbu.

Je jedno, na jaké úrovni

"To, že jsem hrál na nějaké úrovni, bylo dané tím, že jsme věřil, že na to mám. Když na to mít nebudu, tak to neznamená, že pověsím brusle na hřebík a už na led nikdy nestoupnu. To vůbec ne. Byla by to největší hloupost. Když něco milujete, tak to děláte dál a nemusí to být na profesionální nebo nejvyšší úrovni. To pro mě není tak důležité," uvedl hvězdný útočník.

Jágr strávil podstatnou část kariéry v NHL, je historicky druhým nejproduktivnějším hráčem soutěže. Letos měl šanci překonat rekord legendárního Gordieho Howea v počtu startů v NHL. Ale v sezoně sehrál jen 22 utkání a s počtem 1733 duelů je třetí za Markem Messierem (1756) a Howem (1767). A výše se zřejmě už neposune.

Návrat do NHL? Mizivá šance

"Jestli myslím na návrat do NHL? Já to řeknu takhle. Nemyslím si, že je tam ta touha, ale to nechci předbíhat. Hlavně možná je to dané tím, že jsem teď zraněný a nemůžu stoprocentně trénovat. Ale na druhou stranu si myslím, že když touha bude, mám daleko větší motivaci se zlepšit v hokeji. Nebo aspoň se můžu dostat na úroveň, kde můžu obstojně nějakému mužstvu pomoct," uvedl Jágr.

Šanci, že by se do zámoří ještě jednou vrátil, označil pravděpodobností 0,0001 procenta. "A když je šance, připravíš se na to daleko líp, než když víš, že já už nebudu vůbec hrát... Já si tu naději nenechávám, ale budu si to namlouvat, abych trénoval," pousmál se Jágr s tím, že je realista. "Možná je to trochu hloupý, ale já si nemyslím, že v NHL budu hrát, ale musím si to myslet, aby mi to pomohlo v tréninku. Musím nějak oblbnout mozek. Což se mi daří velice dobře," rozesmál se.

Jágr: České knedlíky jsem neměl dlouho, teď držíme bezlepkovou dietu. Čtěte zde.