Když se Marie i další zvony odmlčí. Svatá Hora láká na prohlídku zvonic i bohatý velikonoční program

Svatá Hora patří k nejvýznamnějším poutním místům v Evropě
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Zvony na Svaté Hoře u Příbrami přežily mnohé, druhou světovou válku i zničující požár na konci osmdesátých let. Jejich zvuk doprovází obyvatele regionu už více než než 80 let. Odmlčí se jen jednou v roce, a to večer na Zelený čtvrtek. Stejně jako většina katolických chrámů. 

Poslední zazvonění mohou Příbramáci i návštěvníci ze širokého okolí zaznamenat při večerní bohoslužbě - Mši svaté, která je na programu od 17 hodin. "Znovu se zvony rozezní až na Bílou sobotu, po obřadech velikonoční vigilie, která začíná ve 20:00," říká za svatohorské poutní muzeum Martina Jechortová. Dva dny tak Příbramsko neuslyší pravidelný zvuk pěti z celkem osmi svatohorských zvonů.

Svatohorská zvonkohra hraje šestkát denně vždy před celou hodinou po dobu tří minut refrén svatohorského zdrávasu.

Zvony odlétají do Říma pro požehnání

Podle pověsti zvony na Zelený čtvrtek odlétají po motlitbě Sláva na výsostech Bohu potichu do Říma. Cílem jejich cesty je papežovo požehnání za jejich věrné služby. Zpět se pak vrací na Bílou sobotu. 

To, jestli odletí i letos příbramské zvony do dalekého Říma, se mohou přijít přesvědčit návštěvníci v sobotu odpoledne při mimořádných prohlídkách zvonice. Desetičlenné skupiny budou vycházet každou půlhodinu mezi 13. a 15. hodinou. 

Zvony jsou nepřetržitě v provozu už téměř století

Svatohorské zvony jsou v provozu již od roku 1935, kdy je vyrobila firma Rudolf Perner. Přežily i druhou světovou válku, při které německá armáda na řadě míst zabavovala zvony a přetavovala je na střelivo. Kvalitu zvonů potvrzuje i jejich mimořádný, velmi čistý zvuk. "Odborníci naměřili, že umí až subkontra C. To je hlubší než nejhlubší tón klavíru," říká průvodce Petr Dušek. Zvonice přežila taktéž rozsáhlý požár Svaté Hory v roce 1978. Ten se naštěstí samotné zvonici vyhnul. 

Celkově váží svatohorské zvony přesně 6 666 kg. Nejtěžšími jsou Marie - 2 346 kg, Vykupitel 1 239 kg a Alfons 789 kg.  

Nejtěžším zvonem Svaté Hory je Marie

Uvnitř zvonice je celkem osm zvonů - Alfons, Marie, Barbora, Václav, Anna, Vít, Alois a Vykupitel. Pět jich je zavěšeno na dřevěné zvonové lavici a dostávají se do pohybu prostřednictvím elektromotoru. Na zbylé tři uhozuje elektromagnetické kladívko. 

Nejtěžším zvonem, který je pojmenován po patronce Svaté Hory, je zvon Marie. Ten byl společně s druhým nejtěžším - Vykupitelem - přelit ze staršího menšího zvonu. I další jména zvonů pak odkazují na bohatou historii Svaté Hory.

Velikonoce na Svaté Hoře

Tisíce tuzemských i zahraničních turistů si pravidelně každý rok najdou cestu na jedno z nejznámějších poutních míst v Česku i Evropě - na Svatou Horu. Ta i letos nabídne bohatý program, od koncertů, přes mše a obřady až po zmiňovanou netradiční prohlídku zvonic. Kompletní program si můžete přečíst na stránkách Svaté Hory