Andrej Nestrašil: Zpátky do NHL? Co se má stát, to se stane, nehrotím to

NHL? Nestrašil věří, že to ještě přijde
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Hokejista Andrej Nestrašil už hodil za hlavu zklamání z toho, že na něj nezbylo místo v týmu pro olympijské hry v Pchjongčchangu. Sedmadvacetiletý útočník Nižněkamsku nezatrpkl, místo toho válí na světovém šampionát v Dánsku a patří mezi nejpříjemnější překvapení probíhajícího turnaje.

Pozvánka do nároďáku ho samozřejmě potěšila. "Naštěstí jsem v pořádku zdravotně a trošku jsem v ni i věřil, protože sezona nebyla špatná a na předchozích akcích před olympiádou jsem také byl," řekl Nestrašil. Pražský rodák a odchovanec Slavie se po dlouhodobém působení v zámoří dočkal v průběhu této sezony premiéry v seniorské reprezentaci, ale do olympijské nominace se nedostal.

"Pro každého, kdo byl na hraně, to bylo těžké, samozřejmě i pro mě. Na druhou stranu ten tým byl dobrý a každý by to tak cítil, kdo by z něj vypadl. Je to o tom, koho trenér vybere a na koho ukáže. Zklamání tedy ano, to tam bylo, ale určitě jsem nebyl nijak zapšklý."

V současném týmu je v poněkud zvláštní pozici - podle počtu startů je pořád částečně nováčkem, ale zároveň jedním z nejstarších hráčů Jandačova výběru. "Napadlo mě to už na podzim, když jsem jel na Karjalu, že mi každý bude říkat, že jsem nováček. Neslýchám to zrovna moc rád. Já si tak nepřipadám, protože si myslím, že už jsem něco prošel a už mám také něco odehráno."

Nikdy není nic jisté

O to větší chuť má nyní. "Je to hlavní důvod, proč jsem se rozhodl do kempu přijet. Takovou šanci by bylo velká škoda nevyužít. Navíc člověk nemá nikdy nic jistého, zvlášť v našem hokejovém životě, když nevíte, co se může přihodit zítra. Měl jsem velkou chuť v Dánsku nastoupit, což se mi také splnilo," prohlásil Nestrašil.

Díky tomu o něco lépe vstřebal i dlouhou přípravu. "To je na tom celém to nejhorší," pousmál se hokejista. "Po vypadnutí z play off jsem byl zhruba tři a půl týdne bez hokeje. Dal jsem si deset dnů volno, při němž hlava pochopí, že je po sezoně, jenže pak do toho potřebujete naskočit znovu. Zase na druhou stranu nebýt šampionátu, tak by se ty tréninky snášely hůře."

V Nižněkamsku je spokojen

Má za sebou první sezonu v Nižněkamsku a loňské rozhodnutí o návratu do Evropy si pochvaluje. V 54 utkáních včetně play off si připsal 33 bodů za 11 gólů a 22 asistencí. "Vyšlo to super. Nevím, kde jinde bych hrál 20 minut za zápas. Proto jsem se také rozhodl na kemp přijet, neboť jsem cítil, že forma šla nahoru a že mám co nabídnout. Myslím, že rozhodnutí o návratu bylo dobré a hodně mi pomohlo. Hrál jsem někde, kde mě chtěli. A byl maximálně vytěžovaný, což jsem po té poslední zámořské sezoně potřeboval," uvedl Nestrašil.

Mrzel ho jen rychlý konec, jeho tým hned v úvodu play off po velmi vyrovnaných zápasech podlehl Čeljabinsku 1:4. "Tam jsme bohužel zklamali, čekalo se od nás víc. Při té olympijské pauze jsme z toho trošku vypadli. Celou sérii jsme pak tahali za kratší konec a nebyli schopní dát první gól. Nemám rád, když se po těsných prohrách mluví o štěstíčku, měli jsme prostě hrát ještě lépe. Jinak bych to ale všechno hodnotil velmi kladně."

NHL? Možná to ještě přijde

Hned v úvodním duelu série dal gól Pavlu Francouzovi, pak se po pár dnech setkali i v reprezentaci. "Ve třetím zápase jsem ho trefil a on nedochytal," připomněl ihned Nestrašil nešťastný střet. "Jsem rád, že už je v pořádku. Mrzelo mě to, hned po zápase jsem mu psal a omlouval se, že to bohužel měla být klička do bekhendu," přiblížil s úsměvem.

Velká spokojenost v týmu Kontinentální ligy se promítla i do rychlé domluvy o nové roční smlouvě. "Bylo to rychlé a nebyl důvod něco měnit. Jejich nabídka splňovala přesně, co jsem chtěl. Po hokejové stránce jsem si nemohl přát nic lepšího. I když jsem definitivně neuzavřel kapitolu NHL a člověk občas sleduje, co se odehrává v Americe, moc o tom nepřemýšlím a neřeším to. Co se stane, to se stane," prohlásil Nestrašil.

Jágr: Musím oblbnout mozek, což se mi daří celkem dobře. Více čtěte zde.