Proč se někdo diví? Babiš odmítl pustit vnitro, logicky mu to nepasuje do snah vyhnout se vězení

Andrej Babiš byl nedávno na návštěvě Středočeského kraje. S hejtmankou jsou jedna ruka
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Hluboká politická krize v České republice pokračuje. Andrej Babiš nutně potřebuje mít kontrolu nad policií a dalšími složkami, což je z jeho pohledu naprosto jasné a logické. Proto v podstatě skončila jednání hnutí ANO s ČSSD o možné společné vládě. Sociální demokraté chtěli resort vnitra, což se zdá pro trestně stíhaného premiéra v demisi naprosto nemyslitelné.

/KOMENTÁŘ/ Povzdechy nejsou na místě. Pokud si v ČSSD chtěli udržet tvář, muselo to takto dopadnout. Sice to bylo lákavé, ale ve straně, která ve volbách propadla, se nakonec touha po pseudomoci zatím odkládá. Od začátku bylo totiž zřejmé, že by sociální demokraté plnili roli poslušného podkoního velkému pánovi. Strana tak má stále naději, na poslední chvíli se odmítla zaprodat za suché z nosu.

Předčasné volby jsou jednou z možností. Andrej Babiš se na tuto variantu připravuje už několik týdnů. V regionech slibuje věci, které nikdy nemůže splnit, miliardy létají jako talíře v italské domácnosti.

Musí, jinak by bublina praskla

Andrej Babiš sice neustále tvrdí, že nerozumí tomu, proč se pořád mluví o jeho trestním stíhání za dotační podvod v kauze Čapí hnízdo. Prý vůbec nesouvisí s vládou, vlastně v podstatě ničím. Tak nějak se to snaží lídr hnutí ANO servírovat veřejnosti, jejíž část ho má stále za poloboha a mesiáše. Prezentuje svoji sílu, navenek se tváří jako silný vůdce, který dobře ví, co je pro jeho poddané nejlepší. 

V reálu má však naprosto jiné starosti, než je nějaká Česká republika. Jeho vinou hrozí nejen jemu, ale části jeho rodiny kriminál. Z lidského hlediska mu musíme rozumět. I když se to někdy nezdá, stále je pouze člověkem, má city a rozhodně ho nelze podezírat, že by své blízké nemiloval. Logicky je tak mezi mlýnskými kameny. Musí dělat rozhodnutí, která jím vytvořenou bublinu ochrání. Jedním z nich je nutnost udržet ministerstvo vnitra pod svým dozorem.

Předčasné volby nebo odklon od EU?

A co teď? Babiš jasně ukázal, o co mu jde. Do jisté míry ČSSD posloužila dobře, premiér v demisi nakonec musel odkrýt karty. Ukázal, o co mu jde. Jasně, bez přibarvování. Už to musí vidět každý. Jenže to stále nic neznamená. ANO se stále cítí jako nejdůležitější hráč na české politické scéně a když nebude zbytí, kývne na předčasné volby. Resp. povede kampaň, aby se tak stalo. Zřejmě ale jen v případě, že by prezident Zeman pověřil sestavením vlády někoho jiného než Babiše.

Je tu však mnohem nebezpečnější varianta. Babiš zahnaný do kouta nebude mít jinou možnost, než se definitivně a oficiálně spolehnout jen na KSČM a SPD. To by znamenalo obrovské riziko pro celou Českou republiku včetně bezpečnostních ohrožení. Odklon od Bruselu, nasměrování ještě více na Rusko, to je cesta do pekel. Pokud se někdy hrálo o budoucnost, tak je to právě teď. Autokratickou vládu jednoho muže tu nikdo soudný chtít nemůže. Možná není jiná cesta, než to dokázat na náměstích...

Jan Farský: Zeman s Babišem se drží pod krkem, vydírají se navzájem. Rozhovor zde.