Pryč s trestně stíhaným: Tisíce lidí demonstrují na Václavském náměstí proti Babišovi

Lidé přišli v Praze, ale i mnoha dalších městech vyjádřit, co si myslí o Babišovi. Podívejte se, jak to na Václaváku vypadá
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Na pražském Václavském náměstí se sešlo několik tisíc lidí, kteří požadují odstoupení Andreje Babiše z pozice premiéra. Přítomní nesli desítky transparentů, vlajek ČR a EU. Někteří demonstrující se vyhraňovali také vůči prezidentovi Miloši Zemanovi a předsedovi SPD Tomiu Okamurovi. Policie po dobu protestu uzavřela na náměstí dopravu.

Na úvod akce mávali demonstranti za víření bubnů papírovými peticemi srolovanými do podoby pendreků. Skandovali například "Babiše do koše!" nebo "ANO, ne!". Jako první promluvil k demonstrantům organizátor demonstrace Mikuláš Minář.

Zopakoval, že není přípustné, aby v čele státu byl trestně stíhaný člověk. "Myslím si, že je to potřeba a že to je nutné nesedět jenom doma, když je člověk třeba naštvaný. Jsem naštvaný na to, jak se nám to vyvíjí, abychom měli v čele vlády někoho, kdo je trestně stíhaný," řekl herec Jan Potměšil.

Demonstranti zaplnili celou střední část Václavského náměstí. Ač má jít o nepolitickou akci, v davu se objevily znaky politických stran jako například TOP 09 nebo Pirátů.

Nechceme trestně stíhaného

Mezi přítomnými se objevily plakáty s nápisy "Česko není firma" nebo obrázek Babiše za mřížemi s textem parodujícím název jeho knihy O čem sním, když náhodou spím. Dále pak také například nápis Nechci Bureše ani Prasedenta.

Protest začal v sedm večer, hodinový program zakončil zpěv státní hymny v podání operní pěvkyně Dagmar Peckové. Organizátoři demonstrace pokládají za nepřijatelné, aby byl premiérem trestně stíhaný člověk, který je vedený jako agent komunistické Státní bezpečnosti. "Pokud by byl premiér z hnutí ANO, ale ne sám Babiš, nebylo by to ideální, ale byli bychom spokojení," uvedl před demonstrací Minář.

Pořadatelé neměli žádné pódium, na kterém by vystupovali řečníci, ale celá akce byla koncipovaná tak, že středem byly stolky s peticemi. "To symbolizuje to, že ve středu celé akce je podepisování petice za odchod Andreje Babiše. Nechcem strhávat pozornost na řečníky, na nějaký centrální program, ale chceme, aby se kolem centra vytvořil velký okruh lidí a celé to bylo určené k účelu té akce," vysvětlil Minář.

Stovky až tisíce lidí se sešly téměř ve 20 městech po celé republice, aby protestovaly proti trestně stíhanému premiérovi v demisi Andreji Babišovi a jeho vládě. Největší shromáždění se koná v Praze, kde demonstruje několik tisíc lidí. Na brněnské náměstí Svobody dorazilo nejméně 2 000 lidí. V dalších krajských městech přišly většinou stovky demonstrantů.

Dokáží sehnat milion podpisů?

Součástí demonstrací v celé zemi bylo podepisování petice nazvané Za slušného premiéra a slušnou vládu. Vyzývá ministerského předsedu k rezignaci a poslance k vyslovení nedůvěry jím případně předložené vládě. V akci Milion chvilek pro demokracii, kde chtějí organizátoři nasbírat milion podpisů, jich k pondělku mají přes 236 000.

Na sběr podpisů mají signatáři ještě zhruba dva měsíce. Nyní nastane druhá fáze, kdy budou sami signatáři shánět podpisy i mimo internet. "Je možné, že Andrej Babiš odstoupí nebo že nebude podruhé jmenován premiérem - a v tu chvíli samozřejmě si budeme muset položit otázku, jestli má cenu ještě podpisy sbírat, protože to by byla naše výhra, toho chceme docílit," podotkl Minář.

Pondělní demonstrace navázaly na podobné akce z počátku března, kdy lidé v několika městech žádali odchod komunistického poslance Zdeňka Ondráčka z čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ondráček posléze z čela komise odstoupil.

Jan Farský: Zeman s Babišem se drží pod krkem, vydírají se navzájem. Čtěte zde.