Policie prý neplní svou funkci: Zákaz pití alkoholu se asi rozšíří o dalších 13 ulic

Popíjení na dalších ulicích bude zřejmě minulostí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vedení Prahy 1 bude od magistrátu požadovat rozšíření seznamu míst, kde se v centru města nesmí pít alkohol na ulici. Záměr už schválilo zastupitelstvo městské části. Radnice přitom nemůže sama vydat vyhlášku, může jenom na magistrátu iniciovat novelizaci té stávající. Kde přesně by to bylo a jaké pokuty hrozí?

Praha přitom nyní připravuje rozsáhlou novelu, která má vyhlášku celou předělat a zjednodušit. Příprava však narazila na připomínky městských částí a Praha 1 se obává toho, že se ještě protáhne. Původně měla nová vyhláška začít platit už loni v lednu.

Podle návrhu, který předložila radnice, by měl zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti nově platit na Malostranském, Anenském, Dražickém, Maltézském a Velkopřevorském náměstí či v Nerudově, Karmelitské, Mostecké, Rámové a Bílkově ulici. Při projednávání do seznamu přibyly ještě tři ulice u Betlémského náměstí - Náprstkova, Karolíny Světlé a Anenská. Dnes platí zákaz v Praze 1 na více než padesátce míst.

Vyhláška zakazující pití na vybraných veřejných prostranstvích začala platit v roce 2008 a vyjmenovává místa, kde zákaz platí. Od té doby byla několikrát novelizována, naposledy v roce 2013, kdy byl počet míst proti původnímu znění zdvojnásoben. Nyní platí zákaz na více než osmi stovkách míst.

Pub crawls už nepůjde

Podle radního Prahy 1 pro bezpečnost Ivana Solila nechce městská část s ohledem na zdržení v přípravě nové vyhlášky a blížící se volby dále čekat. Nová místa se zákazem pití podle něj vycházejí ze stížností místních obyvatel, kteří mají zkušenosti s hlučnými turisty. Ti se v centru města často účastní takzvaných "pub crawls", při kterých přecházejí z jednoho podniku do druhého a po cestě popíjejí. Tyto aktivity se podle Solila začaly přesouvat i na levý břeh Vltavy, například na Malou Stranu.

Zastupiteli Petrovi Kučerovi se nelíbilo to, že vyhláška se týká i například Malostranského náměstí. "To je náměstí, které si občané takříkajíc vyboxovali, aby se stalo náměstím a nebylo tam parkoviště," uvedl. Další omezení je podle něj neadekvátní hlavně vzhledem k místním obyvatelům. "Místní lidé, co tady žijí, by se neměli cítit, že jsou mimo zákon," míní.

Policie to nezvládá?

Podle vedení radnice reaguje omezení na problémy, které městskou část trápí. Solil uvedl, že jde jenom o jeden z řady nutných kroků. Podle místostarosty Richarda Bureše je problém i s městskou policií, která nemá dostatek lidí a vůbec podle něj svoji funkci neplní dobře. "Pak to vede k takovýmto krokům, které se mohou a nemusí líbit, ale my nemáme jinou možnost," řekl.

Novela vyhlášky připravovaná magistrátem měla podle původně avizovaných informací začít platit už začátkem loňského roku. Původní návrh zahrnoval zákaz pití alkoholu na veřejnosti na celém území Pražské památkové rezervace, které zahrnuje celou Prahu 1, většinu Prahy 2 a části Prahy 3, 4, 5, 6 a 7. Zakázat měla i pohyb s otevřenou lahví alkoholu. Nyní není jasné, nakolik se podoba změní po kritice některých městských částí.

Centrum Prahy pro bohaté a vyvolené: Co by znamenal zákaz pití alkoholu? Čtěte zde.