Developerský projekt za miliardy: Smíchov bude mít úplně novou čtvrť

Smíchov City je jedna z největších plánovaných investic
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Jedna z největších architektonických investic, kterou Praha v budoucnosti plánuje, je zcela nová čtvrť s názvem Smíchov City. Tento developerský projekt, který má celý na svědomí společnost Sekyra Group, spolkne minimálně 13 - 15 miliard Kč. Jaký vliv to bude mít na Pražany? Vzniknou nové dostupné byty, nebo jen další kancelářské plochy? 

První etapa stavby by podle ideálních plánů investora měla začít koncem tohoto roku. Tu zahrnují dva bloky budov, kdy každý z nich bude mít maximálně šest podlaží. V přízemí investor slibuje klasickou obsluhu pro veřejnost, jako jsou obchody a restaurace.

Projekt Smíchov City zahrnuje oblast od Smíchovského nádraží až k autobusovému nádraží Na Knížecí.

Zajímavým údajem jsou čísla bytů, které první etapa slibuje. 405 bytů na první pohled nepůsobí malým počtem, ale vedle 5,5 tisíce metrů čtverečních kancelářské plochy vzbuzují nedůvěru do dalších plánovaných etap monumentální stavby. Otázkou také je, jak cenově dostupná bude pořizovací hodnota jednoho bytu v nové čtvrti na Smíchově. Odpovědi by podle plánu investora měly být známy za dva a půl roku, kdy by první etapa stavby měla být hotová. 

Váš názor nás zajímá. Vážně?

Na zcela novou a sympatickou situaci si občané Prahy museli zvyknout, když byli osloveni s nabídkou komentovat a připomínkovat celý architektonický projekt. K tomuto účelu byl využit relativně nový prostor CAMP v areálu Emauzského kláštera, který slouží pro prezentaci plánovaných městských staveb.

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), rozvinul debatu velkou expozicí, kde bylo dokonce možné vidět celý projekt ve formě 3D procházky, což je zatím taky jediný způsob, jak si lze čtvrť představit.

Sekyra Group šel v komunikaci s občany tak daleko, že si jejich poznámky vzal k srdci a více než kdy jindy je začlenil do výsledné podoby projektu. Stalo se tak možná poprvé v historii, kdy soukromý investor hledal s občany společnou řeč. 

Z nezávislé mezinárodní architektonické soutěže vyvstali autoři I. etapy: Kuba&Pilař architektiHaascookzemmrich STUDIO 2050, Chalupa architekti + A.L.T. Architekti, Lábus – AA – Architektonický ateliér, D3A a Projektil architekti, kteří se do budoucna zaslouží o oživení městského prostoru přiléhajícího k autobusovému nádraží Na Knížecí.

Co se lidem nelíbilo?

Hlavní problémy, které občané projektu vyčítali, bylo velké množství hmoty a minimum zeleně. Vysoké budovy a nedostatek veřejného prostoru neodpovídalo tomu, jak by si člověk ideální prostředí pro život představoval. Podle výkonného ředitele Sekyra Group se až deset tisíc metrů čtverečních podlahové plochy z původních 55 tisíců ubralo na základě připomínek občanů.

Projekt tedy počítá s velkým množstvím zeleně v ulicích, které by jinak bez poznámek Pražanů zcela opomenul. Tvorba parků a veřejných prostranství jsou pro občany nejdůležitější prvky, bez kterých si nové čtvrti nedokáží představit. Vznikne tedy i úplně nový pražský bulvár lemovaný stromořadím.

Stavět se bude patnáct let
Oficiální termín dokončení celé čtvrti se datuje na rok 2032 až 2037. V tak dlouhém časovém rozmezí se samozřejmě mnoho z naplánovaného může měnit. Nová čtvrť se během několika let bude odhalovat postupně. První část vznikne v severní části pozemku, který sousedí s autobusovým nádražím Na Knížecí. Postupná zástavba celé čtvrti bude probíhat až k Smíchovskému nádraží. Obecně je vidina rozšíření pražského centra žádoucí, protože město disponuje pozemky, které dnes leží absolutně nevyužité. Celkově by Sekyra Group měla nabídnout až 3 300 nových míst k bydlení. Problém je však, že pravdu se dozvíme až za patnáct let.

Pochvalu si ale Sekyra Group zaslouží za komunikaci. Ve chvíli, kdy bude standardem, že developer otevře dialog a nebude arogantně stavět bez ohledu na názory občanů, vyhneme se tak nepříjemným omylům.