Úžasný nález: Ve sklepě domu v Říčanech byly ukryty středověké mince

Víte, co máte doma ve zdi?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ve sklepní chodbě jednoho z domů na říčanském náměstí byl ukryt středověký poklad. V keramické nádobě s pokličkou bylo 348 stříbrných mincí, zřejmě pražských grošů Václava IV. Jde samozřejmě o nález obrovské historické hodnoty.

Majitelé domu poklad objevili v 90. letech a letos v březnu ho předali muzeu k odbornému zpracování, které potrvá několik měsíců. "Nález výrazně přispěje k poznání nejstarších dějin města Říčany," uvedl historik Oblastního muzea Praha-východ Martin Hůrka. 

Mince se stanou součástí archeologické sbírky muzea. Pokud se potvrdí, že jde o groše z přelomu 14. a 15. století, bude podle muzea možné hledat vztah pokladu s obdobím husitských válek v letech 1419 až 1434, které vypukly po smrti Václava IV. Říčanský hrad roku 1420 několik dní dobývala Žižkova vojska.

Období vlády Václava IV.

Odborníci dosud stanovili téměř 40 grošů Václava IV., k nimž přibyly čtyři groše jeho otce Karla IV. Jiný typ mincí než pražské groše dosud identifikován nebyl. "Pro ztotožnění většiny mincí s obdobím vlády Václava IV. (1378-1419) hovoří i špatný stav ražby většiny kusů, který je pro dané období typický," uvedl Hůrka. Ražba je často nedoražená nebo excentrická.

Gotický sklep, v němž byly mince nalezeny, má podobu pozvolna klesající chodby s valenou klenbou postavenou z místní břidlice. Ze stejného kamene byl postaven i 300 metrů vzdálený říčanský hrad. Sklep je podle muzea v Říčanech nejstarší a není vyloučeno, že jeho vznik sahá až k počátkům města kolem přelomu 13. a 14. století.

Poklad se vyvalil ze zdi

Martin Škába z rodiny nálezce objev připisuje svému otci a jeho zálibě v budování nových a čištění starých sklepů pod říčanským domem. "Nedávno mi otec připomněl, že když se při zajišťovacích pracích v našem starém sklepě v 90. letech minulého století uvolnilo pár kamenů, vyvalil se ze zdi poklad s mincemi. Mince jsme se rozhodli věnovat muzeu, aby nález mohl přispět k poznání staré historie našeho města a aby se z něj mohli těšit i jiní," uvedl Škába. Muzeum dodalo, že nálezcům za oznámení náleží velké uznání.

Časové schránky nejsou ukryté pouze ve stavbách. Létají i ve vesmíru. Čtěte zde.
Klíčová slova: