Zemřel oscarový režisér Miloš Forman, bylo mu 86 let

Svět na něj nikdy nezapomene
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Smutná zpráva zasáhla celý filmový svět. Po krátké nemoci v USA zemřel držitel dvou Oscarů za nejlepší režii, tří Zlatých glóbů a ceny BAFTA režisér Miloš Forman. Čáslavskému rodákovi bylo 86 a jeho skon potvrdila i jeho manželka.

Kritici, fanoušci, odborníci i naprostí filmoví laici. Ti všichni se vzácně shodovali na výjimečnosti Miloše Formana. Jeden z nejslavnějších českých rodáků se narodil v Čáslavi, oba jeho rodiče zahynuli v koncentračním táboře, majetek po nich pak zabavili komunisté. Forman byl tak už od útlého dětství odkázán jen sám na sebe a pomoc staršího bratra.

Jeho první manželkou (v letech 1958–1962) byla Jana Brejchová. Jeho synové z druhého manželství s Věrou Křesadlovou jsou dvojčata, divadelníci Petr a Matěj Formanovi. Potřetí se oženil s výrazně mladší Martinou Zbořilovou. Mají spolu další syny, dvojčata Andyho a Jima Formanovy.

Od dětství spoléhal na sebe

Už během studií scenáristiky na FAMU se začínal projevovat jeho nesporný talent. Hodně se také naučil jako pomocný režisér Alfréda Radoka. V roce 1968, po invazi vojsk Varšavské smlouvy, odešel do USA. Ještě předtím však stačil s Miroslavem Ondříčkem natočit několik nezapomenutelných snímků. Pokud bychom měli jmenovat, tak jednoznačně snímek Hoří, má panenko, který získal nominaci na Oscara.

Formanova tvorba byla vždy geniální, ale také svým způsobem provokativní. Zmíněný film Hoří, má panenko vzbudil kritiku hasičů. Když později za mořem natočil snímek Lid versus Larry Flynt, čelil kritice za to, že oslavuje pornomagnáta. Asi nikoho nepřekvapí, že i toto dílo bylo nominováno na prestižní zlatou sošku.

Velký americký triumf

Režisér si možná ze všeho nejvíce na světě cenil svobody a svobody projevu. I proto mu život v USA seděl, někdy možná dokonce v tomto "vyznání" předčil i samotné starousedlíky. Jeho americkým triumfem byl film Přelet nad kukaččím hnízdem, který získal hned pět Oscarů. Amadeus, na kterém se podílela celá řada českých herců i dalších umělců, dostal sošek sedm.

První film, který natočil v USA, byl Taking off. Šlo o remake českého Konkursu.

Miloš Forman nikdy nezapomněl na svou rodnou vlast. I když žil za velkou louží se svou třetí ženou Martinou, jejich syny, dvojčaty Andym a Jimem, o dění v Československu a později i Česku měl vždy přehled. Samozřejmě i kvůli dětem z předchozího manželství. Petr a Matěj vždycky v jeho srdci zůstali, i když je dělily tisíce kilometrů. Svět na něj nikdy nezapomene, nejen ten filmový.

Klíčová slova:
USA