Jaké jsou nejlepší snímky Miloše Formana? Minimálně tyto by měl vidět každý

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

V pátek 13. dubna zemřel asi nejvýznamnější český filmový režisér. Miloši Formanovi bylo 86 let a kromě Oscarových snímků Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus měl na kontě takové skvosty, jakými jsou například Černý Petr či Lid versus Larry Flynt. Ačkoliv Forman nepatřil mezi nejplodnější režiséry, nejeden jeho snímek se stal postupem času kultovním. A které filmy jsou ty nejlepší?

Přelet nad kukaččím hnízdem

Ken Kesey vydal román One Flew over the Cuckoo’s Nest v roce 1962 a kniha se vedle románu Jacka Kerouaca stala jednou z pomyslných biblí beatnické generace. Česky vyšel román v roce 1979 v překladu Jaroslava Kořána, jenž se (patrně po domluvě s nakladatelem) rozhodl pro název Vyhoďme ho z kola ven. Fakt, že si dnes tuto knihu spojujeme s Formanovým snímkem Přelet nad kukaččím hnízdem téměř automaticky, zapříčiňuje, že jak román, tak snímek lze s odstupem času označit za kultovní.

Filmová adaptace Keseyho románu šla do kin v roce 1975 a byl to trhák. Vedle Oscara za nejlepší film si sošku odnesl Forman za nejlepší režii, stejně tak nejlepší herec a herečka v hlavní roli zazářili v daném roce dle mínění poroty v Přeletu nad kukaččím hnízdem. Pětici sošek uzavírá Oscar za nejlepší adaptovaný scénář. Dodnes si diváci po celém světě opakují hlášku "Aspoň jsem to zkusil". Zajímavostí je, že vedle Formanova snímku se román One Flew over the Cuckoo’s Nest dočkal adaptace v malajálamštině. Roku 1986 tam byla adaptace uvedena pod názvem Thalavattam.

Vlasy

Stejnojmenný muzikál byl na Broadwayi uveden roku 1968. Miloš Forman se původně zdráhal k převedení muzikálu do filmové podoby. Nakonec se však nesnadné úlohy ujal a vznikl snímek, jenž podle mnohých nejlépe zachytil atmosféru doby květinových dětí.

Do češtiny přeložil texty písní obsažených v muzikálu Vlasy Jiří Josek, který je vedle Martina Hilského nejpilnějším a nejnápaditějším překladatelem díla Williama Shakespeara. Mnohé z nich se postupem času začaly hrát i mimo prostor muzikálu. Mezi nejznámější z nich patří závěrečná Let the Sunshine in, úvodní Aquarius či I Got Life.

Lásky jedné plavovlásky

Snímek s Hanou Brejchovou a Vladimírem Pulchotem v hlavních rolích je jedním ze tří, které Forman natočil ještě v Československu. V roce 2010 jej zařadil britský časopis Empire mezi stovku nejlepších cizojazyčných filmů.

Amadeus

Film z roku 1984 s Tomem Hulcem v hlavní roli získal Oscarů hned osm. A to navíc dalších pět nominací neproměnil. Snímek s velkolepou stopáží (dvě hodiny a čtyřicet minut) mapuje život největšího velikána v dějinách hudby, Wolfganga Amadea Mozarta.

Jakkoliv by se mohlo zdát, že příběh má ambice podat skutečný obraz Mozartova života, jde především o umělecké dílo s mnoha biogafickými nepřesnostmi (jež samozřejmě nesnižují uměleckou hodnotu snímku samotného). Například možnost, že by se Mozartův sok Salieri podílel na skladatelově smrti, je dnes obecně považována za mylnou. S přihlédnutím k vzájemné korespondenci se má za to, že vztahy mezi umělci byly zcela korektní.

Lid versus Larry Flynt

Ve snímku, který mapuje život vydavatele pornografických časopisů Larryho Flynta, si vedle Jana Třísky, jenž se objevil v jedné z vedlejších rolí, zahrál i samotný Larry Flynt. Larryho Flynta ztvárnil ve filmu Woody Harrelson, jenž byl za svůj výkon nominován na Oscara. Avšak neúspěšně, stejně jako Miloš Forman neproměnil nominaci na Oscara nejlepší režii.