Začne po půl roce konečně makat? Babiš chce do konce týdne dohodu s ČSSD o resortech

Tak co nám zase upekli?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Bez pár dní máme půl roku po parlamentních volbách. Vyhrálo ho jednoznačně hnutí ANO a jeho lídr Andrej Babiš slíbil, že hned začne makat. Po měsících přešlapování však ani nebyl schopen sestavit vládu s důvěrou, naopak slibů a rozhazování miliard mu šlo na jedničku. Co teď? Začne konečně makat, nebo zase bude jen spousta řečí?

Premiér v demisi Andrej Babiš by chtěl do konce příštího týdne dojít k dohodě s ČSSD o rozdělení resortů v případné koaliční vládě. "Program možné koalice už je dohodnutý a není důvod rozhovory dál protahovat," řekl po jednání s Milošem Zemanem. Prezident podle něj vzal na vědomí to, že se ANO vrátilo k jednání s ČSSD, i když Babišovi doporučoval jednat o vládě s KSČM a SPD. Termín, kdy Babiše podruhé jmenuje premiérem, Zeman podle předsedy hnutí ANO neuvedl.

Podle středočeského zastupitele Michaela Pánka kraj záměrnou liknavostí kryje Babišův průšvih a jeho soukromý hotel zaplatí, než aby peníze vymáhal. Více čtěte zde.

Nechá konečně stranou vlastní potřeby?

"Budeme určitě, aspoň z naší strany, spěchat. Potřebujeme mít do příštího pátku nějakou jasnou předběžnou dohodu. Máme zájem, aby co nejdřív vznikla nějaká jasná dohoda o příští vládě," uvedl Babiš. Vyjednavači ANO a ČSSD se znovu sejdou v pondělí, sociální demokraté dávali už předem najevo, že počkají na nabídku ANO a teprve poté se rozhodnou, zda budou v rozhovorech pokračovat. V pátek bude jednat předsednictvo ČSSD, které by se mělo záležitostí také zabývat.

Babiš potvrdil, že ANO už při předchozích jednáních nabídlo ČSSD ministerstva práce a zahraničí. Neupřesnil, zda by sociálním demokratům přepustil ministerstvo vnitra nebo byl ochoten jednat o společném nestranickém kandidátovi pro vedení tohoto resortu. Je tedy otázkou, s čím se "vytasí" nyní. Bude trvat na tom, aby dále co nejvíce kryl své průšvihy, nebo začne jednat ve prospěch České republiky?

Vojenský zásah v Sýrii nic neřeší, o problémech regionu je třeba jednat. Po schůzce s prezidentem to řekl premiér v demisi Andrej Babiš. Kritizoval také, že k náletu nedala souhlas Rada bezpečnosti OSN. V sobotu na twitteru Babiš přitom označil nálet vedený v reakci na chemický útok v Dúmá za nevyhnutelný. Zajímavý zvrat myšlenek.

Babiš nese zodpovědnost

Na obsazení ministerstva vnitra totiž zkrachovala předchozí jednání mezi ANO a ČSSD. Sociální demokraté ho požadovali jako garanci toho, že bude zachováno nezávislé vyšetřování případu financování farmy Čapí hnízdo, kvůli němuž Babiš čelí trestnímu stíhání. ANO s tím nesouhlasilo.

Zeman po neúspěchu předchozích rozhovorů mezi ANO a ČSSD doporučoval Babišovi, aby se obrátil na SPD a KSČM. Výbor hnutí ANO to ale odmítl. Podle Babiše někteří poslanci řekli, že mají s podporou od SPD zásadní problém, tuto informaci nyní tlumočil Zemanovi. Prezident podle něj vzal novou situaci na vědomí a uvedl, že zodpovědnost za vyjednávání o vládě nese Babiš, který je jednáním o sestavení kabinetu pověřen.

Ani Babiš není sebevrah: S extrémisty teď nepůjde, obnoví jednání s ČSSD. Čtěte zde.