Český ráj na dohled cyklistům i turistům: Kam všude lze vyrazit na kola vlakem

Na kola cyklovlakem či cyklobusem? Z Prahy a středních Čech žádný problém
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Období pohodových prosluněných dnů a s nimi spojených výletů na kole se pomalu blíží a my máme pro vás pár tipů, kam vyrazit. České dráhy a pražský dopravní podnik totiž připravily nové speciální vlakové a autobusové linky, které poslouží převážně cyklistům a peším turistům po celé letošní sezoně.

Speciální autobusové a vlakové linky otevřou turistům a cyklistům z Prahy a okolí celou řadu atraktivních míst v pražské metropoli, Polabí, Brdech či Posázaví. V oblasti Prahy 6 vyráží například na pravidelné trasy bus číslo 147, jenž je vybaven v zadní části vozu nosičem na šest jízdních kol. Cyklistům tak pomůže překonat například tolik nepříjemný "stoupák" z Dejvic do Suchdola. Přeprava kol v uzpůsobených autobusech je navíc zcela zdarma.

Každý druhý bus pražské MHD s číslem 147 bude uzpůsoben i k přepravě jízdních kol. 

Velmi pozitivní zprávou je i četnost těchto cyklobusů, v pracovních dnech bude na tomto spoji jezdit každý druhý autobus s cyklonosiči, a to až do 23:30, o víkendech pak následně do 20:30. Pražský dopravní podnik počítá s nasazováním cyklobusů s číslem 147 až do konce října.

Krásu Brd přiblíží speciální vlak i cyklobus

Speciální vlaky pro cyklisty představily i České dráhy. Ty budou vypravovat soupravy po celé léto například z pražského Hlavního nádraží do stále málo prozkoumaných Brd. Tento spoj bude navíc obsluhován historickou lokomotivou - modelem 749 z 60. let - známou pod názvem Bardotka. Ty už se na tuzemských kolejích objevují v posledních letech jen velmi zřídka. 

Do Brd se cyklisté dopraví o víkendech také speciálními autobusy ze středočeských Dobřichovic. Spoje pojedou hned pětkrát denně v obou směrech a cyklisty budou nabírat po trase přes Černošice, Řitku, Mníšek pod Brdy až do Kytína. Přeprava kol zde vyjde na 16 korun. 

České dráhy připravily pro letošek celou řadu speciálních vlakových spojů - do Českého ráje, Posázaví, na Kokořín i Křivoklát.

Žhavou novinkou Českých drah je vlak do Prachovských skal

Nejvější novinkou Českých drah je ale víkendový rychlík z Prahy do Českého ráje a velmi navštěvovaných Prachovských skal. Výletní vlak s názvem "Český ráj" pojede z Prahy přes Nymburk, Kopidlno, Jičín až do Turnova. 

Oblíbenou lokalitou pražských a středočeských cyklistů je i Posázaví. To zájemcům výrazně přiblíží Posázavský pacifik Českých drah, který díky speciálním vagónům posbírá i několik desítek jízdních kol. Nasazován bude na železniční větvi mezi pražskou metropolí a Čerčany až po Týnec nad Sázavou. 

Motoráčkem na Kokořín či Křivoklát

Směrem na sever se z Prahy vydává i Kokořínský rychlík směřující do Mšena. Tento spoj je ideální zejména pro výlety na hrad Kokořín. Díky vlakovým spojům je na dohled i hrad Křivoklát, kam zase míří Rakovnický rychlík. Zde je navíc nasazována speciální retro souprava, která navrátí pasažéry o zhruba padesát let nazpět.

K zapůjčení horská kola, elektrokola i koloběžky

Na několika vlakových nádraží v okolí Prahy a středních Čechách je možné si přímo zapůjčit i jízdní kola. Jedna z půjčoven je na pražském Smíchovském nádraží, kde jsou k dispozici také elektrokola či koloběžky. Další půjčovny kol ČD jsou pak v Kolíně, lázeňských Poděbradech či Nymburce.