Deset let a dvě miliardy: Největší outlet v Česku se konečně otevře, vrátí se ale vložené investice?

Deset let čekání je u konce
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Neuvěřitelných deset let trvá, než se konečně otevře největší outlet v České republice. Areál sousedící s Letištěm Václava Havla by měl přivítat první zákazníky již tento měsíc. Proč se otevření tak dlouho odkládalo? A kolik peněz vyletělo oknem?

Dlouhá léta jen podivný skanzen v Tuchoměřicích. To je Obchodní outletové centrum Prague The Style Outlets, které se zcela jistě drží svého názvu. "Stylovější" nástup na scénu totiž žádný jiný obchodní dům nepředvedl. Deset let dlouhého trápení by mělo být ukončeno 18.května. Je však velkou otázkou, zda se koncept osvědčí a počáteční dvoumiliardová ztráta se navrátí.

Outlet v obchodní terminologii označuje centrum, které lidem prodává značkové zboží s velkými slevami, třeba z nevyprodaných zásob z předchozí sezony.

Pevnost jako z hororu

Jako obrázek z postapocalyptického hororu byl pohled na uzavřený areál prázdných obchodů na dohled od pražského letiště. Objekt, kde se finalizují poslední úpravy, měl krom dělníků dlouhodobé návštěvníky pouze v hlídačích, kteří dávali pozor na prázdné obchody.

Původní projekt Galleria Moda zkrachoval ještě dříve, než stačil otevřít. Prázdný areál bez obchodů na svém místě stojí již od roku 2008. Nový majitel Neinver dlouho budoval, dlouho odkládal, ale otevření je už na spadnutí. 

Ulice staré Prahy

První fáze otevření má nabídnout sto patnáct obchodů se zlevněným zbožím na ploše o rozměrech dvacet tisíc metrů čtverečních. Celková kapacita by měla v budoucnu dosáhnout počet 190 obchodů. Zajímavost, která pro české návštěvníky není zcela obvyklá, je vzhled nákupního centra, který je inspirován historickým centrem Prahy. Nákup by měl simulovat pocit, že se procházíte po ulicích Starého Města.

Neinver je druhým největším provozovatelem outletů v Evropě a spolupracuje s osmi stovkami značek.  

Cizinci jako naděje

Majitelé outletu si hodně slibují od sousedství s letištěm Václava Havla. Ve svých předpokladech počítají, že zhruba pětina až třetina návštěvníků budou cizinci. Mezi oběma budovami bude fungovat pravidelná autobusová linka a v obchodním centru můžete očekávat informační tabule o odletech a příletech na letišti.

Velký počet zákazníků je pro celý projekt zcela zásadní. Dvě miliardy vyhozené oknem vytváří extrémní podnikatelský tlak. Je však pravdou, že velká část z této částky náleží zkrachovanému původnímu projektu. 

Prague The Style Outlets by měl být největším outletovým obchodem v České republice. Překoná tak outlet v Hatích u Znojma a Fashion Arénu v pražských Štěrboholích. Ceny produktů by měly být zlevněné minimálně o 30 procent.