Pneumatiky napříč historií: Kteří výrobci se stále drží a proč jsou nejlepší?

Jaké obutí zvolit? Víte, jaké značky jsou dnes nejlepší?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vůbec první pneumatika spatřila světlo světa v roce 1888. Současným dezénům už byla vzdáleně podobná, dnešní požadavky řidičů by však nejspíš nesplnila ani trochu. Ostatně sloužila jako "obutí" na tříkolku syna samotného vynálezce Johna Boyda Dunlopa, pozdějšího zakladatele stejnojmenné značky. Víte, jak šel čas s pneumatikami a ostatními výrobci až k dnešnímu dni?

Dunlop

Počátky firmy Dunlop sahají do roku 1889 v anglickém Birminghamu. Kromě samotného vynálezu pneumatiky dosáhly v Dunlopu za svou historii mnoha jiných prvenství. V roce 1962 zde vyvinuli první pneumatiky se zvýšenou odolností vůči aquaplaningu, v roce 1972 odhalili první run-flat pneu, která umožnila vozu pokračovat v jízdě i v případě defektu.

Mezi nejaktuálnější přínosy Dunlopu patří technologie Noise Shield, která zredukovala hlučnost pneumatik při jízdě až o 50 %. Mezi nejoblíbenější tiché dezény aktuálně patří třeba letní Dunlop Sport Maxx RT2.

Kupujete ojeté auto? Čtěte zde, na co byste si měli dávat velký pozor.

Continental

Německý výrobce Continental AG v samých počátcích zásoboval svou gumou bicykly i vzducholodě. Mezi automobily prorazil v roce 1901, kdy pneumatiky Continental obul vůbec první Mercedes.

V roce 1943 si v Continentalu nechali patentovat bezdušové pneumatiky, které o 12 let později začali jako vůbec první sériově vyrábět. Mezi nejzajímavější pneumatiky současnosti patří ContiSportContact™ 5, navržené především na sportovní vozy.

Michelin

Výrobce pneumatik z Francie Michelin dal světu kromě slavné michelinské hvězdy pro nejlepší restaurace také radiální pneumatiky. Tato technologie dnes patří mezi ty nejpoužívanější při výrobě bezdušových pneu.

Značku si dnes hodně fanoušků spojí se seriálem mistrovství světa v rallye, kde Michelin zásobuje stáje vozů Audi, Citröen, Peugeot nebo Toyota. Mimo závodní okruhy si sportovnější jízdu mohou řidiči dopřát třeba s pneumatikami Michelin Pilot Sport 4.

Při koupi staršího vozidla se zaměřte i na interiér vozidla, samotný motor, tlumiče a převodovku. Více čtete zde.

Goodyear

Společnost Goodyear Tire and Rubber Company byla v USA založena v roce 1898, téměř 40 let po smrti slavného chemika jménem Charles Goodyear. V osmdesátých letech 20. století představili v Goodyear první celoroční pneumatiky.

V roce 1999 se firma sloučila s japonskou gumárenskou společností Sumitomo a stala se největším výrobcem pneumatik na světě. Mezi nejlepší dezény dneška patří letní Goodyear Efficient Grip Performance nebo zimní UltraGrip Performance.

Barum

Český zástupce v našem seznamu – zlínská společnost Barum – vznikl spojením všech výrobců pneumatik v bývalém Československu v roce 1948. Dnes se řadí k nejúspěšnějším producentům pneumatik v celé Evropě. Od roku 2002 se zde vyrábějí vysokorychlostní pneu Barum Bravuris pro jízdu až do 240 km/h, v roce 2013 byly uvedeny na trh letní Barum Bravuris 3HM s vysokým kilometrovým výkonem.

I vaše auto si zaslouží po zimě pořádný servis, na co bychom neměli určitě zapomenout? Více čtěte zde.