Můj první detox. Jak jsem si prošel peklem, ale poznal i pocity euforie

Ugo očista trvá devět dní, z čeho se skládá?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Když už venku jaro pomalu dává zimě na frak, začíná pravidelně detoxikační období. Letos jsem se nechal zlanařit i já. Vyzkoušel jsem devítidenní očistu od Uga. Jak to celé probíhalo a jaké pocity se ve mně během tohoto "maratonu" střídaly?

Začněme tím, co vlastní ona očista je a k čemu se provádí. Laicky řečeno se jedná o krátkodobé přerušení běžného způsobu stravování. Cílem je posílení a regenerace organismu. V období, kdy svému tělu dáte dovolenou od konzumace hlavně zatěžujících a hůře stravitelných potravin, mu dáte prostor pořádně se vyčistit a uklidit.

Co můžete a nemůžete jíst a pít?

Ugo očista se skládá z devíti dnů, během kterých se stravujete ne zrovna běžným způsobem. Prvním třem dnům celého detoxu se říká "čisté". Během nich je zakázáno konzumovat alkohol, kávu, černý čaj, slazené nápoje, tučná a těžká jídla, smetanové omáčky a mléko včetně všech mléčných výrobků. Jíst byste neměli ani instantní a mražená jídla, konzervy, potraviny s vysokým obsahem aditiv a sladidel. Vysadit se mělo i veškeré maso, cukr, umělá sladidla, med, sirupy a slady a též potraviny, které obsahují lepek.

Možná si nyní říkáte, jestli vlastně něco jíst můžete. Pravdou je, že toho je opravdu hodně. Jíst můžete veškerou zeleninu a ovoce, dokonce i sušené, nicméně nedoslazované. Cpát se můžete i lušteninami a sojovými výrobky, jako je tofu nebo tempeh.

U asi 3 % účastníků očisty se zaznamenaly projevy, jako je nevolnost, průjem či zvracení. Jedná se většinou o účastníky, kteří očistu absolvují poprvé a jejich jídelníček a vůbec životní styl není vzorový. 

Skvělá jsou v tomto období vajíčka, semínka a oříšky. Dovolené jsou také všechny bezlepkové výrobky, jako jsou brambory, rýže, skleněné nebo rýžové nudle, jáhly, pohanka, quinoa nebo batáty s polentou. Obecně se ale doporučuje jíst hlavně saláty, kaše a luštěninové či zeleninové polévky.

Pro mě byly první tři dny poměrně snadné. Nejím totiž žádné maso kromě ryb a mořských plodů. Snažím se nejíst ani pečivo, nic z bílé mouky, nepiji prakticky žádný alkohol. Horší už pro mě bylo vzdát se kávy, kterou piji každý den, a stejně tak černého čaje. Nepříjemné bylo i vynechávat různé suplementy, které využívám při cvičení.

Každopádně můj jídelníček vypadal tak, že jsem si ráno dal k snídani různé druhy ovoce s oříšky a k tomu zelený čaj. Ke svačině následně kukuřičné plátky a vejce. K obědům a večeřím jsem využíval sojové výrobky a hlavně rýži s brambory. Hodně jsem jedl také luštěniny, ve kterých je hodně bílkovin. Přežít trojici čistých dnů pro mě tak nebyl problém.

Střídání pocitů euforie a beznaděje

Po třech čistých dnech to ale přichází. Čeká vás totiž stejně dlouhá doba, kdy pijete pouze šťávy od Uga a nic jiného kromě vody a bylinných čajů si pro splnění detoxu dát nemůžete. Tekutiny jsem si každé ráno vyzvedával kousek od domu na jedné z poboček. Vždy jsem jich dostal celkem šest - snídani, svačinu, oběd, svačinu, večeři a dezert.

Cílem je pak si dobře rozvrhnout, co kdy pijete. Já jsem si dával snídani vždy až okolo desáté ráno, jelikož po probuzení nikdy takový hlad nemám. První svačinu jsem pil okolo dvanácté a k obědu jsem se většinou dostal až kolem čtrnácté hodiny. Druhou svačinu jsem si potom dával většinou po cestě z práce, tedy někdy kolem šestnácté hodiny. Samotnou večeři a dezert jsem si nechával až na pozdější večer, na dobu, kdy už jsem s přítelkyní uložil našeho malého syna a měli jsme klid.

Musím říct, že nejhorší v této době je, že si člověk uvědomí, že je kolem něj všude jídlo. Stačí vyjít z domu a vidíte každého, jak jí, kupuje si jídlo nebo si ho nese v tašce domů či do práce. Sledujete jídlo i ve formách reklamy a také si uvědomíte, kolik restaurací a všeho podobného kolem domu máte.

Nepříjemné pak samozřejmě je, když v práci sledujete, jak si kolegové chodí ohřívat své dobroty, a vám nezbývá než jen dojít do lednice pro další šťávu. U mě obecně platilo, že jsem se cítil skvěle hned po ránu, dokonce jsem zvládl i tréninky ve fitku a tenis. Během dne se to ale postupně zhoršovalo a nebudu zastírat to, že jsem několikrát celý detox proklínal a ptal jsem se sám sebe, jestli to mám zapotřebí.

80 % účastníků se po očistě cítí lépe, a to psychicky i fyzicky.

Je to holt otázka vůle a uvědomění si, proč jste do toho šli a co od toho očekáváte. Já jsem do toho šel, abych dal trochu relax svému tělu, protože v zimě jsem mu přeci jen dost nakládal, hlavně pak o Vánocích. Sice se snažím jíst zdravě, ale když přijedete na návštěvu k rodičům nebo příbuzným, tak vám k čaji proteinovou tyčinku většinou nedají.

Když už jsem měl směle za sebou pití šťáviček, musel jsem ale ještě překonat tři čisté dny. Hned jako první večeři jsem si dal oblíbené pečené brambory s guacamole. Bohužel můj žaludek na návrat k pevné stravě nereagoval dobře a hodně si notoval i s celým trávením, díky čemuž jsem zažil několik dlouhých okamžiků na záchodě.

Nakonec jsem to ale překonal a musím říct, že to je opravdu skvělý pocit. Těch devět dní se může zdát opravdu dlouhých a je jasné, že to je obrovský test. Pokud ale má člověk víru a hlavně ví, proč to dělá, zvládnout se to dá.