Slavia se proti Slovácku gólově neprosadila, Žižkov zvítězil a pojistil si záchranu

V utkání mezi pražskou Slavií a Slováckem branka nepadla
 

Souboje dvou celků se zcela odlišnými starostmi hostila v neděli odpoledne aréna v Edenu. Slavia byla před duelem se Slováckem v tabulce na druhém místě a na vedoucí Plzeň ztrácela aktuálně 10 bodů. Měla sice právě dnešní zápas k dobru, ale sami slávisté už před nedělním duelem přiznávali, že první místo je nejspíše letos už ztracené. V neděli bojoval ve Fotbalové národní lize i pražský Žižkov.

Minulý týden hráli svěřenci slávistického trenéra Trpišovského v Liberci, odkud se vrátili s bodem za bezbrankovou remízu. Na třetím místě se za Slavií nacházela před nedělním duelem o čtyři body zpět Olomouc, a tak Pražané mohli nastoupit do zápasu se Slováckem poměrně s čistou hlavou. Titul je totiž zjevně nedostižně daleko, na druhé místo jsou právě Slávisté, i díky momentální bodové situaci, jasně největší adepti.

Moravané drželi před utkáním solidní postavení v tabulce i díky tomu, že v posledních třech duelech neinkasovali jedinou branku a získali sedm bodů. Naposledy si fotbalisté z Uherského Hradiště poradili s dalším pražským celkem - Duklou - a to v poměru 2:0. Jakýkoliv bodový zisk z dnešního utkání by byl pro celek Slovácka velkým plusem.

Drtivý tlak Slavie branku nepřinesl

Více než třináct tisíc diváků vidělo místy drtivý tlak Slavie během většiny zápasu. Bohužel pro domácí to však byl tlak neefektivní, ani jedna z celkem devíti střel nebyla totiž gólová. Nejblíže ke vstřelené brance měl střídající Hušbauer, který trefil tyč, i aktivní Stoch, jenž prověřil slováckého gólmana Heču hned několikrát.

Jak je v posledních zápasech zvykem, trenér Slavie Jindřich Trpišovský musel opět oproti poslednímu zápasu s Libercem výrazně měnit sestavu. Zčásti kvůli zraněním, ale rovněž vinou karetních trestů, které měli Kúdela, Hromada, Sýkora i Tecl. I to se možná podepsalo na finálovém výsledku.

Slovácko hrálo takticky, dopředu se příliš nehrnulo a soustředilo se zejména na defenzivu. O tom svědčí i hostující nula v kolonce střel na branku. Největší příležitost hostí přinesla zřejmě hlavička Krejčího po přímém kopu Sadílka.

Slovácko nakonec přečkalo i závěrečný slávistický tlak a odváží si z Edenu velmi cený bod za bezbrankovou remízu.

V příštím kole musí Slavie doma ve šlágru kola porazit Plzeň, aby alespoň oddálila její mistrovské oslavy. Naopak v případě bodového zisku Západočechů už bude o titulu definitivně rozhodnuto.

Het liga - 26. kolo:

SK Slavia Praha - 1. FC Slovácko 0:0

SK Slavia Praha: O. Kolář – Bořil, Jugas, Deli (30. Ngadeu), Flo – Souček – Stoch, Danny, Bucha (62. Hušbauer), Zmrhal (C) (68. Milan Škoda) – Necid. 

1. FC Slovácko: Heča – Juroška, Břečka, J. Krejčí, Divíšek – V. Daníček (C) – Navrátil, Sadílek, Havlík (20. Machalík), Petr (56. Zajíc) – Kubala (82. S. Hofmann). 

Diváci: 13 118

Fotbalová národní liga - 25. kolo:

Uspěl i další pražský celek

V neděli odpoledne se podařilo zvládnout důležitý duel i pražské Viktorii Žižkov, která v rámci Fotbalové národní ligy zdolala těsně 2:1 Ústí nad Labem, které si prohrou v hlavním městě výrazně zkomplikovalo naděje na záchranu ve druhé nejvyšší soutěži.

FK Viktoria Žižkov - FK Ústí nad Labem 2:1 (2:1) 

Branky: 8. Volek, 44. Batioja – 29. Jakubov

FK Viktoria Žižkov: P. Soukup – Dressler, Košťál, Švejdík, Trávníček (68. Urbanec) – Štípek, Pavlata, Batioja, Volek (78. V. Mareš) – Musa (55. Podrazký), Kuchta. 

FK Ústí nad Labem: Vašek – Drame (46. Procházka), D. Richter, L. Vaněk (66. M. Zeman), Kingue – J. Peterka, Šnirc, J. Pokorný, F. Novotný – Ťok (46. Leibl), Jakubov. 

Diváci: 1 121