Poberounský festival začíná: Na největší středočeskou přehlídku folkloru dorazí i soubor z italských Benátek

V Zadní Třebani vše v roce 2000 začalo
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Máte rádi folklor? Dudáky, cimbálovky, krojované družiny? Pokud ano, pak si v květnu přijdete na své. Na devíti místech Středočeského kraje a v Praze se bude konat XIX. ročník poberounského folklorního festivalu Staročeské máje. Začíná hned první květnovou sobotu v Berouně a Vinařicích.

Folklorní festival Staročeské máje se poprvé uskutečnil v roce 2000 v Zadní Třebani. Po devatenácti letech se z něj stala největší přehlídka folkloru ve středních Čechách. Letos ji o všech květnových víkendech bude hostit devět obcí i měst na Berounsku a Podbrdsku. Potřetí festival zavítá také do Prahy.

V Berouně, kde se Staročeské máje konají první květnovou sobotu (ve stejném termínu Beroun tradičně hostí i vyhlášené Hrnčířské trhy), mají popáté podtitul Koláče fest. Diváci budou moci nejen sledovat vystoupení mnoha souborů, ale také ochutnat všechny možné druhy koláčů - od chodských po valašské. Navíc každý může přinést svůj upečený sladký výtvor a vyhrát některou z cen.

Dočká se i hlavní město

K Zadní Třebani, kde se májový festival zrodil, se postupně přidávaly další obce i města regionu. V současnosti je jich dohromady devět - od Berouna po Černošice, od Všeradic po Karlštejn. Tři roky už se přehlídka krojovaných družin koná také v historickém centru Prahy, na Malé Straně – v rámci poberounského festivalu se odbývá folklorní část svatojánských barokních slavností Navalis.

Obyvatelé hlavního města i turisté se také letos mohou těšit na vystoupení malých a velkých tanečníků, cimbálovky, dudácké muziky i staropražské kapely. A nejen to – budou se moci projet na benátských gondolách či ochutnat mořské speciality. Zlatým hřebem programu bude produkce chóru gondoliérů z italských Benátek.

Program je našlapaný

Ale ani obdivovatelé a příznivci folkloru v kraji kolem Berounky a pod brdskými Hřebeny nepřijdou zkrátka. Na všechny květnové víkendy je pro ně připraven pestrý program: chodští, krušnohorští i pražští dudáci, valašská i severočeská cimbálovka, hudecká muzika, taneční soubory z Moravy, Prahy, Rokycan, Hrusic, Kamýka…, několik dechovek, včetně dechovek krojovaných, čtyři pěvecké sbory a samozřejmě všechny "domácí" soubory, tradiční účastníci akce – Klíček, Notičky, Pramínek, Proměny i Třehusk.

Zajímavý by pro diváky měl být i program nefolklorní, doprovodný: stylové jarmarky, pobožnosti, průvody krojovaných účastníků, ceremoniály žádání o právo, taneční zábavy, projížďky na koních, ochutnávka koláčů, kácení májek... Zlatým hřebem letošního ročníku festivalu bude vystoupení hned dvou irských souborů: Coisciém 13. 5. do Mokropes dorazí i s typickou muzikou, v Karlštejně 27. 5. své umění předvede dětská skupina Mirabel.

Staročeské máje 2018

  • BEROUN, Barrandovo náměstí - sobota 5. května 2018
  • VINAŘICE, náves - sobota 5. května 2018
  • VŠERADICE, u hospody - sobota 12. května 20178
  • HLÁSNÁ TŘEBAŇ, náves - sobota 12. května 2018
  • SVINAŘE, náves - sobota 12. května 2018
  • ČERNOŠICE-MOKROPSY, Masopustní náměstí - neděle 13. května 2018
  • PRAHA, náplavka u Hergetovy cihelny - pondělí 14. května 2018
  • ZADNÍ TŘEBAŇ, náves - sobota 19. května 2018
  • LETY, náves - sobota 26. května 2018
  • KARLŠTEJN, náměstí - neděle 27. května 2018
Nejoriginálnější masopusty v regionu: V Bohutíně vymýšlejí scénky pro maškary přes 90 let. Více čtěte zde.