Noční vlci už jsou v Praze: Mají za sebou první střety, do strkanice se zapojil i poslanec Foldyna

Spanilá jízda, nebo propaganda?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ruský prezident Putin je miluje skoro stejně, jako svoji moc. Od Kremlu dokonce motorkáři z ruského nacionalistického klubu Noční vlci dostávali peníze. Dnes se sešli se svými příznivci v Průhonicích u Prahy. Nechyběl tam ani místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna, který se choval jako sprostý holomek, kterému berou bonbony.

Poslanec a rádoby vážená osobnost. Foldyna je známým příznivcem ruských nacionalistů, což zase potvrdil. S demonstrujícími proti Nočním vlkům se dokonce slovně střetl, jednomu chtěl podle svých slov "dát jazyk", když se k němu přiblížil na několik milimetrů a zřejmě ho pěkně poprskal. 

Noční vlci mají blízký vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který navštěvuje jejich akce. Spolek dříve dostával od Kremlu peníze, loni ale se žádostí o státní grant neuspěl. Šéf klubu Alexandr Zaldostanov je na sankční listině USA i EU za podporu ruské anexe ukrajinského Krymu. Noční vlci každoročně pořádají jízdy Evropou na výročí konce druhé světové války. Do Průhonic dorazili v pondělí dopoledne.

ČSSD se prý od Foldynovy účasti na akci Nočních vlků distancovala. "Jedná se o soukromou iniciativu Jaroslava Foldyny, jde čistě o jeho osobní věc. Proto bych byl velmi nerad, kdyby byla ČSSD jakkoliv s průjezdem této kontroverzní motorkářské skupiny spojována," tvrdí předseda strany Jan Hamáček

Blokáda se prý nechystá

Vedle ruských motorkářů a jejich sympatizantů se v Průhonicích sešla také asi dvacítka lidí, kteří proti akci motorkářů protestují. Klub Nočních vlků podle protestujících šíří ruskou propagandu. Demonstranti s sebou měli vlajky USA, EU a České republiky i Ukrajiny, jejíž část Rusko anektovalo v roce 2014. Nesli transparenty, na nichž byl ruský prezident vyobrazen s hitlerovským knírkem a patkou. Pořadatelé protestu ale řekli, že průjezd motorkářů ani okolní dopravu nebudou blokovat.

Mezi protestujícími a příznivci Nočních vlků vznikaly slovní střety. Sympatizanti ruského klubu na demonstranty pokřikovali "kašpaři" a "zrádci vlasti". Poslanec Foldyna, který se s Nočními vlky sešel už v minulosti, se také s protestujícími slovně střetl a do jednoho strkal. Noční vlky pak hájil. "Nepřijeli sem dělat politickou provokaci, ale uctít památku (ruských vojáků)," prohlásil.

Podpořit Noční vlky přišla ke hřbitovům mimo jiné jednička komunistů pro obecní volby v Praze a bývalá poslankyně Marta Semelová.

Nechtějí se k němu znát

ČSSD se prý od Foldynovy účasti na akci Nočních vlků distancovala. "Jedná se o soukromou iniciativu Jaroslava Foldyny. Proto bych byl velmi nerad, kdyby byla ČSSD jakkoliv s průjezdem této kontroverzní motorkářské skupiny spojována," tvrdil předseda strany Jan Hamáček.

Hádky pokračovaly i u Olšanských hřbitovů. Policisté sice oddělili příznivce a odpůrce motorkářů páskou i auty, ale někteří z demonstrantů se pokusili dostat blíže k sympatizantům Nočních vlků. Dva muži pak po hádkách s příznivci ruského klubu i policií skončili v policejních autech. Lidé protestující proti akci motorkářů také pouštěli píseň Modlitba pro Martu nebo písně Karla Kryla, načež motorkáři pustili naplno motory, aby hudba nebyla slyšet. 

Dotace soukromé akci: Praha dá miliony z našich kapes na oslavy značky Harley-Davidson. Více čtěte zde.