Mělnická spalovna: Ekologové sbírají podpisy proti výstavbě, už jich mají několik tisíc

Plány "mělnické" spalovny
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ekologové z organizace Arnika a zástupci spolku Ekozahrada pod věží budou v následujících dnech sbírat podpisy pod petici proti mělnické spalovně. Dosud ji podepsalo 3 430 lidí. Mají obavy, že chystané zařízení pro energetické využití odpadů by neúměrně zatížilo dopravu a zhoršilo znečištění prostředí na Mělnicku. Je strach oprávněný?

S peticí ekologové navštíví tři česká města - Mělník, Roudnici nad Labem a Prahu. V Mělníce bude stát petiční stánek ve středu 9. května. Následující den bude možné petici podepsat na Karlově náměstí v Roudnici nad Labem a v pátek se petiční stánek přesune do Prahy k autobusové zastávce Ládví směrem na Mělník.

Jak již dříve uvedl předseda Arniky Jindřich Petrlík, materiály předložené společností ČEZ neobsahují konkrétní technologie, jaké by zařízení využívalo. Podle něj proto není jasné, jakých hodnot emise skutečně dosáhnou.

Zařízení pro energetické využití odpadu (ZEVO) chystá skupina ČEZ a má vzniknout v komplexu elektrárny Mělník. Podle ekologů zvýší o třetinu až polovinu emise těžkých kovů, zejména rtuti, a dále také toxických organických látek. "Po spálení odpadů třetina zbude v podobě strusky a toxického popílku, které se budou stejně muset uložit na skládku," uvádí petice. Zmiňuje také to, že do ZEVO Mělník by mířily odpady z velké části Středočeského kraje, což by neúměrně zatížilo dopravu.

Co na to Babiš?

Část mělnické elektrárny nyní spaluje hnědé uhlí. Podle zástupců společnosti Energotrans, která elektrárnu provozuje, končí hnědouhelným blokům životnost. Spalováním odpadů, které by je nahradilo, se ušetří až 3 000 vagonů uhlí ročně. Podle vyjádření firmy by zprovoznění ZEVO mělo také pozitivní dopad na zaměstnanost v regionu.

"Pod peticí se zatím sešlo 3 430 podpisů a jsem si jistá, že další budou přibývat," uvedla Hana Beranová ze spolku Ekozahrada pod věží sídlícího v Horních Počaplech. 

Petice vznikla v únoru, následující měsíc ji petiční výbor představil premiérovi v demisi Andreji Babišovi z hnutí ANO při jeho návštěvě na Mělnicku. Premiér tehdy uvedl, že pokud se ČEZ nedohodne s obcemi, spalovna na tomto místě nebude. Projekt nyní prochází posuzováním vlivů na životní prostředí EIA. Očekává se, že rozhodnutí padne v červenci. Plánovaná kapacita ZEVO je 400 000 tun odpadu ročně. Fungovat by podle plánů ČEZ měla nejpozději v roce 2024.

Starostové obcí kolem spalovny: Vyřešte dopravu, jinak to tu nechceme. Více zde.