Superhrdinů je mnoho, nejlepší je však jen jeden. Mohl by to být Pérák, jediný superhrdina z Čech

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Superhrdinové se stali fenoménem už v první polovině minulého století. Představme si ty nejslavnější. Zároveň si můžete přečíst něco o Pérákovi, jediném českém superhrdinovi, který bojoval proti nacistům. 

Spider-Man

Slavný pavoučí muž je výtvorem nakladatelství Marvel Comics. Poprvé se objevil v roce 1962 v komiksu Amazing Fantasy. Od roku následujícího už mu byl věnován samostatný komiks – The Amazing Spider-Man. Asi nejslavnějším filmovým Spider-Manem je Tobey Maguire, který superhrdinu ztvárnil v trilogii, jež vznikla mezi lety 2002 až 2007. V roce 2010 se Spider-Man dočkal i muzikálové adaptace. V divadle Broadway bylo uvedeno představení Spider-Man: Turn off the Dark.

X-Meni

Dvojice komiksových legend Stan Lee a Jack Kirby vytvořili a uvedli tým mutantů v roce 1963 (tedy v tom samém roce, kdy začal vycházet samostatný Spider-Man). Hned na začátku se stal nejzáludnějším a nejvýznamnějším nepřítelem X-Menů Magneto, jehož na filmovém plátně ztvárnil Sir Ian McKellen, mimo jiné představitel Gandalfa v Pánovi prstenů. Mezi nejslavnější X-Many patří Wolverine, téměř nesmrtelný mutant s adamantiovou kostrou, Storm, vlastním jménem Ororo Munroe, žena, která dovede provádět nejrůznější fígle s počasím, či telepatka Jean Grey, do které je Wolverine nešťastně zamilovaný.

Hulk

Hulk se svého komiksu dočkal už v roce 1962 a jeho postava je inspirována dílem skotského prozaika Roberta Louise Stevensona Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda. Podobně jako se v pana Hydea měnil doktor Jekyll, mění se v Hulka Bruce Banner. Hulkem se stal následkem traumatu z dětství. Bruceův otec zabil jeho matku, a jelikož se bál toho, že jej chlapec udá, umístil jej do psychiatrické léčebny. Jak to dopadlo, víme všichni.

Neo

I hlavní hrdina trilogie Matrix je svým způsobem superhrdinou. Matrix je americká kultovní filmová trilogie natočená mezi lety 1999 a 2003. Roli Nea ztvárnil ve filmu Keanu Reeves. Zajímavostí je, že Matrix byl vůbec prvním snímkem, jenž dokázal v souboji o Oscara za speciální efekty předčit kterýkoliv díl ze série Star Wars.

Robocop

Robocop (lépe RoboCop – tedy robotický policista) je snímek z roku 1987, v němž se z brutálně zavražděného policisty Alexe Murphyho stane kyborg. I tento superhrdina si jistou dobu užíval místo na výsluní, ačkoliv dnes je zastíněn slavnějšími kolegy.

Batman

Postava, za kterou stojí tvůrčí tandem Bob Kane a Bill Finger, je nyní nejčastěji skloňována v souvislosti s mimořádně oceňovanou filmovou trilogií režiséra Christophera Nolana. Nestává se často, aby superhrdinu zastínil jeho nepřítel, dá se však říct, že to se povedlo Jokerovi v podání Heatha Ledgera.

Superman

Na závěr jsme si nechali toho nejslavnějšího, nejstaršího a rovněž nejlepšího superhrdinu. Počátky Supermana lze datovat do roku 1938 a jím počínaje nastala zlatá éra komiksů. Ačkoliv je Superman nejstarší (či jedním z nejstarších), je pořád nejlepší. Alespoň podle vědců z Univerzity v Leicesteru, kteří údajně vedli mnohaletý výzkum, aby zjistili, který ze superhrdinů je skutečně nejsilnější. A výsledek byl jasný: díky využívání solární energie je na tom nejlépe Superman.

Pérák

Asi jediný český (či československý) superhrdina. Víte, jakými schopnostmi se může pochlubit? A víte, kdo jej naposledy použil ve filmu či v knize? Pérákovi jsme věnovali samostatný článek (čtěte zde).