Zlaté české hlavičky: Ještě ani nemá maturitu a už publikuje učebnici o nanočásticích

S Českem to možná není tak zlé, jak to vypadá, když máme takto talentované mladé lidi
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Vědci v Česku patří mezi absolutní světovou špičku, co se týká nanovědy. Ale ruku na srdce, hledali byste v této společnosti kluky, kteří ještě nemají maturitu? Ondřej Šimůnek a Jonatan Šercl vydali dokonce odbornou publikaci, která se nanočásticím věnuje. Nemohli jsme si tedy nechat ujít příležitost a prvně jmenovanému jsme položili několik otázek. 

Ondro, co jsou vlastně nanotechnologie, co si pod tím máme představit?
Nanotechnologie je věda, která se zabývá nano světem, tedy světem, který se pohybuje opravdu v malých jednotkách. Snaží se prostřednictvím nanočástic, malých částeček, zlepšovat okolní svět.

Čím jsou nanotechnologie výjimečné, v jakých oborech mohou pomáhat a jak?               Nanotechnologie jsou výjimečné svou efektivitou a svou velikostí. Tak malé věci, a jak dokážou hýbat světěm okolo sebe. No, není to úžasné? Nanočástice nacházejí uplatnění ve velké řadě oborů. Od potravinářství, textilní průmysl, medicínské účely, ochrany životního prostředí...

Nejčastěji jste se pravděpodobně s nimi mohli setkat u ponožek se stříbrnými nanočásticemi, které efektivně zabíjejí bakterie a snižují zápach.

Jak vy osobně jste se k tomuto studiu dostal a čím přesně se vlastně zabýváte?
K této problematice jsme se dostali díky panu profesorovi Matějkovi, který nám nadhodil toto téma jako téma naší studentské práce na školní konferenci. A nebýt paní profesorky Parobkové, tak bychom se s panem Matějkou nikdy nesetkali. To jsou klíčoví lidé. Teď se snažíme zvýšit povědomí o světě nanotechnologií.

Jak si stojí česká nanověda, jsme v tom dobří?
Patří na celosvětový trůn tohoto oboru. Díky NANO asociaci je o českých nanofirmách slyšet ve světe. NANO asociace se snaží propagovat české firmy, snaží se nacházet odběratele jejich produktů a hlavně zvyšovat povědomí o nanotechnologii. Je možná škoda, že se v českých médiích nevěnuje trošku pozornost té problematice. Čeští nanovědci patří opravdu mezi ty nejlepší na svetě. Třeba se nám v budoucnu podaří zapadnout do té společnosti. Bylo by to hezké.

Kam se podle vás budou nanotechnologie dále ubírat, čeho se můžeme dočkat?
Nanotechnologie se ubírají mnoha směry současně. Osobně si myslím, že v následujích letech bychom se měli hlavně zaměřit na ekologii a zdravotnictví. Vědci se domnívají, že v budoucnu by se dalo využívat nanooborů k cílené léčbě, která by ničila pouze samotnou nemoc a měla co nejméně vedlejších účinků. Stačí se kouknout kolem sebe nebo rozkliknout internet. Žijeme v době, kdy neuvěřitelně sobeckým způsobem ničíme naši planetu. Nanočástice se již teď dají používat k čištění podzemních vod. Je důležité, abychom se snažili naše předešlé chyby nějakým způsobem alespoň eliminovat. Koukněme se do světových oceánů. Je jen otázka času, kdy tam bude více plastu než ryb. Myslím si, že je důležité, aby se nanotechnologie zaměřila na řešení některých ekologických problémů. Jestli se to povede, to je jen otázka času.

Vy jste se svou publikací vyhrál krajské kolo SOČ, můžete přiblížit, o co jde? Čím jste se prosadil, přibližte nám to...
V průběhu dvou posledních školních let jsme tvořili dvě odborné práce na školní projektovou konferenci, které se týkaly tématu nanočástic. Až během tvorby těchto prací jsme zjisitli, jak jsou nanotechnologie zajímavé téma a jak jsou hlavně důležité pro současnou vědu. Bylo nám líto, že naše školní projekty jen tak zahodíme, a tak jsme se rozhodli, že budeme chtít nějakým způsobem zvýšit povědomí o nanotechnologii. Naše publikace je populárně naučná kniha, která si klade za cíl představit kouzelný svět nanotechnologií. Troufáme si říci, že se nám toho povedlo docílit.

Průvodcem světem nanočástic má čtenářům pomoci pochopit svět nanočástic a nanotechnologií. Jedná se o učební set složený z učebnice Průvodce světem nanočástic a dalších materiálů, jako jsou výukové prezentace, pracovní listy a videa s přípravami nanočástic. Učební set je určený především pro školy, ale vzhledem k tomu, že jsme se snažili popsat toto komplexní téma co nejjednodušeji, na své si přijdou i naprostí laici.

A co je to za soutěž, kterou jste vyhrál?
Středoškolská odborná činnost je soutěž určená pro středoškolské studenty. Cílem soutěže je to, aby studenti přicházeli s vlastními nápady a aby se je nějakým způsobem snažili realizovat. S naší knihou jsem se účastnili kategorie Didaktické pomůcky. V konkurenci šesti nebo sedmi prací se nám podařilo zvítězit. Doufáme, že se nám na celorepublikovém kole v Olomouci podaří nějaký pěkný úspěch.

Kolik lidí se na projektu podílelo nebo stále podílí?
Samotná kniha je prací tří studentů, ale v současné době se na dalším rozvoji našeho projektu podílíme pouze dva. Je důležité zdůraznit, že během tvorby naší publikace jsme spolupracovali s opravdu velkými jmény českého nanotechnologického průmyslu. Podařilo se nám navázat spolupráci s NANO asociací, která zaštituje nejvýznamnější nanotechnologické firmy na českém trhu. Předseda asociace pan Jiří Kůs nám domluvil odborné korektury naší práce u pana Jana Procházky. Pan Procházka je laureát státního vyznamenání za zásluhy ve vědě a výzkumu. Během práce jsme take úzce spolupracovali s VŠCHT, kde jsme díky panu prorektorovi Matějkovi měli možnost navštívit moderní laboratoře. Pan profesor Matějka nám naši práci nespočetněkrát okomentoval, za což mu patří náš velký dík. Nesmíme však zapomenout poděkovat naší vedoucí práce z našeho gymnázia paní profesorce Janě Parobkové. Kdybych měl vyjmenovat veškeré naše spolupracovníky, tak by to bylo opravdu na dlouho. Bez všech těchto lidí by se nám nepodařilo vytvořit tak skvělou publikaci.

Učebnice se dá sehnat přes webové stránky svetnanocastic.cz, kde prodává jak celý set, tak i všechny části samostatně.

Co dále chystáte, budete v této činnosti pokračovat?
Máme vytvořenou představu o vzdělávacím workshopu, během které bychom přibližně za 90 minut chtěli představit svět nanočástic a nanotechnologií. Rádi bychom tento nápad v budoucnu realizovali.

Plánujete vy osobně, že u nano zůstanete, mělo by to být součástí vašeho budoucího povolání?
Moje plány do budoucna jsou momentálně hlavně úspěšně odmaturovat. V následujícím roce bych rád studoval obor Nano a mikrotechnologie na VŠCHT v Praze. Jestli budou nanotechnologii v budoucnu součástí mého povolání? Samozřejmě bych byl asi rád, když už jsme tomu do teď věnovali skoro tři roky, tak proč v tom nepokračovat. Tento obor se neustále rozvíjí a v následujících letech tomu tak asi zůstane. Svět nanotechnologií je naše budoucnost, třeba i mého povolání. 

Má věda budoucnost? Studenti vytvořili učebnici o nanočásticích. Více čtěte zde.