Vraťte peníze za Čapí hnízdo, vyzývá úřad. Pane Babiši, opravdu svoji haciendu necháte zaplatit daňové poplatníky?

Hejtmanka Středočeského si rozhodnutí pochvaluje
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nástupnická společnost původního příjemce dotace na projekt Čapí hnízdo by měla dobrovolně vrátit neoprávněně čerpanou dotaci. Vyzval ji k tomu Úřad Regionální rady regionu Střední Čechy. Kvůli údajnému pokusu o dotační podvod v kauze Čapí hnízdo je stíháno sedm lidí. Je mezi nimi premiér v demisi Andrej Babiš i jeho manželka Monika Babišová, švagr Martin Herodes a jeho dvě dospělé děti.

/DOTAČNÍ PODVOD/ Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod jiným názvem, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba, peníze by z holdingu Agrofert měla poslat do 30 dní.

Proč, když byla dotace oprávněná?

"Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy zaslal 4. května 2018 nástupnické společnosti původního příjemce dotace na realizaci projektu "Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo" výzvu k dobrovolnému vrácení dotace," uvedl úřad. Jeho mluvčí Klára Fronková potvrdila, že výzva byla odeslána společnosti Imoba.

Kdyby se prokázalo, že dotace byla přidělena neprávem, poskytovatel by měl prostředky vymáhat po příjemci. V případě Čapího hnízda ale původní firma již neexistuje. Babiš tvrdí, že jde o politickou kauzu a že se žádného trestného činu nedopustil. Zpráva OLAF však například hovoří jinak. Takže vše zaplatí daňový poplatník?

Mluvčí koncernu Agrofert Karel Hanzelka řekl, že společnost výzvu obdržela. "Zabývají se jí právníci a projedná ji představenstvo společnosti Imoba. Následně se k ní vyjádříme," uvedl mluvčí. Koncern však trvá na tom, že dotace byla čerpána v souladu se zákonem. "Což v minulosti potvrdilo i několik kontrol různých úřadů včetně ROP." Agrofert kvůli Babišově vládnímu angažmá patří od loňska do svěřenského fondu, který premiér musel založit, aby vyhověl zákonu o střetu zájmů.

Celá Babišova rodina

Kvůli údajnému pokusu o dotační podvod v kauze Čapí hnízdo je stíháno sedm lidí. Je mezi nimi premiér v demisi Babiš i jeho manželka Monika Babišová, švagr Martin Herodes a jeho dvě dospělé děti. Babiš obvinění z podvodu opakovaně odmítá. Policie původně stíhala 11 lidí. Tři z nich ale uspěli se stížností proti stíhání.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

Pokud by po správním řízení bylo vrácení dotace nařízeno, musel by podle pravidel platných v době přidělení peněz příjemce zaplatit také penále ve výši sto procent částky. Podle nyní platných pravidel se ale penále nevyměřuje. Ředitel úřadu Regionální rady regionu Střední Čechy Kamil Munia v únoru uvedl, že úřad bude k této věci potřebovat právní výklad. Už dříve se úřad regionální rady přihlásil k případné škodě v rámci trestního řízení.

Glosa Michaela Pánka: Místo školky Středočeský kraj kvůli své liknavosti zaplatí Babišův soukromý hotel. Více čtěte zde.