Je Česko stále popelnicí Evropy? Kvalitu pozvedly BIO produkty i farmářské trhy, tlak na cenu však zůstává

Kvalita potravin v Česku je oproti zbytku Evropy stále velmi rozdílná
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Historický pohled na obchod na našem území se liší zejména na ekonomické vyspělosti společnosti. Již ale ve 13.-14. století lze jasně oddělit zárodek velkoobchodu a maloobchodu. Přes hospodářskou krizi na konci devatenáctého století, dvě světové války, krizi v roce 1948 a poté dlouhých 41 let komunistické vlády jsme se dostali až do dvacátého prvního století, kdy máme všeho nadbytek. Kde nakoupíme, je jen na nás, a máme z čeho vybírat.

Není nad to dojít si nakoupit do specializované prodejny, kde je usměvavý a vyškolený personál, který ví přesně, co prodává, a umí poradit. Dokáže poskytnout informace, odkud produkty pochází, kdo je vyrobil a jak jsou staré. Škoda, že s tímto modelem už se člověk setká jen velmi zřídka.

BIO farmy, trendem posledních let

Na bio farmách se pěstitelé vyhýbají nějrůznější chemii, proto jsou zde tabu nejrůznější herbicidy, pesticidy, umělá hnojiva a geneticky modifikované organismy. Značkou se může také pyšnit maso, mléko, uzeniny, vejce a jiné. Zvířata žijí v přirozeném prostředí, mají možnost výběhu a nejsou ve stresu. Ovšem nikdo nikdy doposud nedokázal, že BIO potraviny jsou zdravější.

Při jejich konzumaci máme pouze jistotu, že naše tělo nezatěžujeme chemií. Vědecké studie porovnávaly běžné potraviny a jejich bioprotějšky, některé z nich opravdu obsahovaly více vitamínů a antioxidantů. Naměřená množství však nebyla natolik významná, aby měla výrazný vliv na lidské zdraví.

V běžných potravinách a produktech, nesplňujících přísná kritéria BIO, by nemělo být éček a dalších přidaných látek tolik, aby mohly poškodit zdraví, kontroly jsou i v ČR poměrně přísné.

Farmářské trhy

Za kvalitními potravinami lze vyrazit také na oblíbené farmářské trhy, které se konají v pravidelných intervalech. Ve Středočeském kraji jsou snad v každém větším městě - například v Příbrami, v Benešově nebo v Berouně, kde je nabízena od lokálních pěstitelů celá škála produktů. V prodeji je zde čerstvá zelenina, ovoce nebo drobné pochutiny od pekařů, uzenářů a rybářů.

Supermarket na každém rohu

Středočeský kraj, stejně tak jako zbytek České republiky, je zaplaven supermarkety, hypermarkety a obchodními centry. Lidé ve velkých obchodech nakupují z důvodu nízké ceny, a to i na úkor kvality samotných potravin. V obchodech také v poslední době chybí proškolený personál, takže není výjimkou, že prodavačka není schopná poradit, v jakém regále se zboží nachází, co výrobek obsahuje apod. Další komplikace může nastat při koupi akčního produktu, výjimkou totiž není, že regál zeje prázdnotou, někdy s omluvnou cedulí, často tam ale není vůbec nic.

Náš trh stále není chráněn před dovozem zahraničních potravin pochybné kvality za ještě pochybnější ceny. Často se stává, že nasadí cenu tak nízko, že pak není možné uspokojit poptávku, lidé vezmou obchod útokem a pak se o akční zboží doslova poperou.

Tlak na cenu

Na pultech v supermarketech se stále objevuje zelenina a ovoce z Polska, Itálie, Španělska atd. za podstatně nižší ceny než naše české plodiny. Není tedy divu, že naši zemědělci nemají šanci uspět, protože velice často jde v očích zákazníků kvalita stranou.

Ve Středočeském kraji se nachází více než 200 supermarketů, hypermarketů a obchodních center.

Obchodníci sice nabízejí potraviny z lokálních zdrojů a BIO produkty, ale zboží v akci je přece výrazně levnější a za stejné peníze je taška přeci jen o dost plnější. V případě BIO produktů jde ještě o pohledovou stránku, ovoce a zelenina, při jejímž pěstování není použita chemie, může být menší a nemusí být úplně dokonalá oproti chemicky ošetřeným plodinám, které k nám jedou z velké dálky. Ani proces zrání není v přirozeném prostředí a kvalita se pak pozná až podle chuti.

Německá a česká kvalita

Stále platí, že pulty v českých obchodech jsou odpadkovým košem Evropy, co jinde nechtějí, v Česku se prodá. To bohužel platí i pro drogerii a jiné zboží. Zajímavé je, že největší obchodní řetězce na českém trhu ovládají hlavně majitelé z Německa.

Česká republika má v rámci Evropské unie nejmenší procento lidí ohrožených chudobou a zároveň častěji než jiní Evropané trpí nadváhou. Je tedy opravdu velmi smutné, že při výběru potravin je pro obyvatele důležitá cena a kvantita. Při nákupu v supermarketu vždy je tendence nakupovat podle letáku, takže v nákupním košíku jsou produkty, které není třeba koupit, ale jsou levné a budou se hodit, třeba u televize. Za ty peníze proč taky ne...

Mnohem lepší varianta však je udělat si nákupní seznam toho, co doma chybí. Naplánovat si jídelníček a nakoupit potraviny pouze potřebné a kvalitní. Tím zamezíme přejídání, zbytečnému utrácení a ještě se vyhneme stresu. Protože nákup v supermarketu je někdy doslova horor. Není nad to zajít si do obchodu, kde se o zákazníka postarají a jsou rádi, že tam přijdete nakoupit a prohodíte s nimi třeba pár slov.