Dražba kladenské hutě končí fraškou. Lidé dostali naději, teď o ni přišli

Kdysi úspěšnou společnost privatizoval Vladimír Stehlík, který z řízením takového podniku neměl zkušenosti
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vydražitel ve stanoveném termínu nezaplatil za zkrachovalou kladenskou huť Poldi. Dubnová dražba firem Poldi a Poldi Trade je tudíž zmařená, což potvrdil i insolvenční správce Adam Sigmund. Co to tedy znamená?

"Věc konzultujeme s věřiteli a budeme postupovat podle jejich přání buď opakovanou dražbou, nebo prodejním tendrem," uvedl Sigmund. Jasno o dalším postupu by podle něj mělo být co nejdříve. "Předpokládám, že do konce týdne budeme mít pokyn od věřitelů a budeme vědět, jestli půjdeme cestou opakované dražby, nebo prodeje mimo dražbu," dodal správce.

Kladenského primátora Milana Volfa vývoj kolem Poldi překvapil. "Je to divné. To by mě nenapadlo ani ve snu," řekl ke zmařené dražbě. Připomněl, že bývalí pracovníci dobře znají diagram železo-uhlík a mají k hutím citový vztah. Podle primátora dostali naději, že se výrobu podaří obnovit. "Najednou se ale vše zbortilo," dodal Volf.

Co se teď bude dít?

Podnik, který je částí někdejšího rozsáhlého koncernu, je od loňského prosince v konkurzu a zaměstnanci dostali výpovědi. Vydražitel, jímž byla společnost Compagnia del mediterraneo Steel se sídlem v Brně, měl za huť zaplatit 261 milionů korun. Podle údajů z obchodního rejstříku firma vznikla letos 2. března a předmětem její činnosti je správa vlastního majetku. Sigmund uvedl, že žádnou vysvětlující zprávu od firmy nedostal.

Dražební jistota byla 17 milionů Kč a vydražitel měl doplatit zbytek peněz do pondělí, což se ale nestalo. "Tím byla dražba zmařena. Vlastnictví k podniku Poldi a Poldi Trade tak na vydražitele nepřešlo a zůstává i nadále v majetkové podstatě v insolvenci," má jasno Sigmund. Nyní se bude pokračovat v prodejním procesu a náklady spojené se zmařenou dražbou budou uhrazeny z jistiny složené vydražitelem. Celá dražební jistota ale nepropadá, zbytek po odečtení nákladů se vrací firmě.

Chtěli prý výrobu obnovit

Společnosti Poldi a Poldi Trade byly ohodnocené na 180 milionů Kč. Nejnižší podání stanovil věřitelský výbor na 160 milionů. V dražbě svedli napínavý souboj dva uchazeči, kromě Compagnia del mediterraneo Steel ještě společnost Opimo Trade se sídlem ve Velké Polomi.

Jednatel Compagnia del mediterraneo Steel Stanislav Kraslavski po dubnové dražbě řekl, že chce v Poldi co nejdříve obnovit výrobu. Výši investic neupřesnil, stejně jako počet zaměstnanců, které by bylo třeba přijmout. Odkázal pouze na to, že bude záležet na potřebách výroby.

O co komu jde?

Podle obchodního rejstříku společnost Poldi dosud patří skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru. Loni byl provoz podniku většinou zastavený. Fungování před lety začaly komplikovat dluhy, například dodavatelům materiálů, energií a dalším, které dosáhly stovek milionů korun. Následkem bylo zpožděné vyplácení mezd i o několik měsíců.

Soud loni v březnu povolil reorganizaci, vedení se ale nepodařilo splnit podmínky, například splacení dluhů, jež vznikly před úpadkem společnosti. Pomoci měl nový investor, jednání ale nevyšla. V Poldi dříve fungovaly provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování. V obou firmách Poldi a Poldi Trade ještě donedávna pracovalo 150 lidí.

Nový majitel kladenské Poldi: Všichni jsme otroci trhu, ale chceme huť znovu rozjet. Čtěte zde.
Klíčová slova: