Přemýšlíte, na jaký festival vyrazit? Podívejte se, co se bude dít ve vašem okolí

Na Okoři byste určitě neměli chybět
Zobrazit fotogalerii (4)
 

V létě čeká na obyvatele Středočeského kraje celá řada větších hudebních festivalů. Kromě hudebního zážitku mohou lidé ke svému kulturnímu vyžití využít speciální akce připravované památkami nebo městy.

V polovině července začne ve Středočeském kraji své letní putování po republice festival Hrady CZ. Festival nabídne v pátek a v sobotu na hradu Točník na Berounsku například vystoupení kapely Divokej Bill, Horkýže Slíže, Jelen, Mandrage nebo Monkey Business. Návštěvníkům zazpívá také Ivan Mládek, zpěvačka Lenny nebo Tomáš Klus.

V srpnu pak čeká na příznivce hudby Okoř open air festival, který v podhradí hradu Okoř u Prahy nabídne například kapelu Chinaski nebo Mirai, zazpívá ale také Tomáš Klus, Jaroslav Uhlíř, Anna K nebo Xindl X.

Co se dělo v té době za hradbami hradu Křivoklát, budou mít možnost návštěvníci zjistit zajímavou formou nočního divadelního představení, při kterém budou procházet nejzajímavějšími částmi hradu.

Poděbrady i Příbramsko

Na přelomu srpna a září se pak v Poděbradech koná druhý ročník festivalu filmové hudby a multimédií Soundtrack. Na festivalu se představí například Čechomor, Ondřej Soukup nebo Eric Serra. Festival finančně podporuje přímo město Poděbrady, které letos akci ze svého rozpočtu poskytne dva miliony korun. Návštěvnost letošního ročníku se očekává stejně jako v minulých letech v desítkách tisíc lidí. Každý z festivalových večerů pak bude ve znamení jednoho velkého filmového koncertu.

Pro milovníky vody a sportu je pak určený srpnový Highjump v Hřiměždicích na Příbramsku. Akce přinese pohled na nejlepší skokany do vody, kteří se utkají například o vítězství v mistrovství České republiky ve skocích do vody ve volné přírodě. Skokanská akce má tradičně bohatý doprovodný program.

Speciální akce

Speciální kulturní akce připravují na léto také středočeská města. Například Čelákovice u Prahy chystají Čelákovické filmové léto, které se uskuteční pod širým nebem přímo na náměstí. Akce je v plánu na tři dny v červenci a tři dny v srpnu. Na náměstí lidé uvidí například film Tlumočník, Zahradnictví: Dezertér nebo Po strništi bos. Dva filmy si mohli lidé zvolit také v anketě, obyvatelé města tak uvidí také Tátovu Volhu a film Prezident Blaník.

Vlastní menší hudební festival pak chystá také Nymburk. V Parku Pod Hradbami se letos uskuteční již 15. ročník Přístavní slavnosti, která představí řadu interpretů. Akce je zajímavá také doprovodem plavidel brázdících Labe.

Na památky za kulturou

Na léto se připravují i středočeské památky. Například Karlštejn na Berounsku zopakuje večerní prohlídky, které se budou konat o letních prázdninách každou středu. "V jednom termínu budou pro návštěvníky přichystané také noční prohlídky, což je pro ně velice zajímavé," řekl ČTK kastelán Jaromír Kubů.

Noční prohlídky pak připravuje také Křivoklát na Rakovnicku. V červenci a srpnu budou noční prohlídky hradu zaměřené například na rod Lucemburků na Křivoklátě, další téma pak nese název Žalářník arcivévody Ferdinanda na Křivoklátě. Pod tímto názvem se návštěvníkům představí nové scénické noční prohlídky, tentokrát z období renesance, kdy na hradě pobývala Filipína Welserová. 

Poberounský festival začíná: Na největší středočeskou přehlídku folkloru dorazí i soubor z italských Benátek. Více čtěte zde.