Liblice nadchnou barokní perlou. Ze zámku se vám nebude chtít domů

První historická zmínka o obci je z roku 1254, co o ní ještě víme?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obec sice nemá rozlohu ani 10 kilometrů, ovšem na její ploše se nacházejí skutečné skvosty. Velkou parádou je hlavně tamní zámek, kde se můžete nejen kochat historií, ale třeba i uspořádat konferenci nebo si užít luxusního ubytování.

Staré dokumenty popisují Liblice jako libou a milou dědinu, která je prastarého původu a kde bývala tvrz až do 17. století. V roce 1254 se uvádí ves Liblice se jménem Václava z Liblic. V roce 1321 byli majiteli bratři Kunát a Frycek z Liblic, později Fryckovi synové, kteří také vlastnili byšický statek.

První historická zmínka o obci je z roku 1254. Liblice se nacházejí asi 10 km východně od Mělníka. Katastrální výměra obce činí 8,92 km2 a žije tu asi 483 obyvatel. Liblice leží v nadmořské výšce cca 197 m n. m.

Později se střídali i další členové rodin. Od roku 1475 se ale dostala do majetku Smičických, kteří je v roce 1530 prodali hejtmanovi boleslavského kraje Jindřichovi Vliněvskému z Vliněvsi, kteří tu působili až do roku 1611.

Kostel, kaple, ale hlavně zámek

V obci byl původně gotický kostel, který byl ale v roce 1710 přestavěn do barokní podoby, přičemž je zasvěcen sv. Václavovi. Z doby gotické se zachovala pouze okna v presbyteriu, na velkém oltáři v kostele je vyobrazen sv. Václav, přičemž malba pochází z počátku 19. století, obrazů tu je ale více.

Ve vsi byla při silnici v roce 1699 vystavěna kaple P. Marie v byzantském slohu s malou věžičkou a zvonem. Barokní zámek pak v Liblici vyrostl v letech 1699 - 1706, a to za vlády Arnošta Josefa Pachty z Rájova. Stavitelem byl Ital Giovanni B. Alliprandi. V 80. letech 18. století byl zámek rozšířen a interiér upraven ve 2. polovině 19. století.

Architektonický typ, který použil Alliprandi při stavbě liblického zámku s podněty vídeňského vzoru, byl na českém území použit vůbec poprvé. Stal se později vzorem pro další stavby paláců jako například Lobkovický, zámek v Chlumci nad Cidlinou nebo lovecký zámek Karlov.

Obcí prochází silnice I/16 Slaný-Mělník-Liblice-Mladá Boleslav-Jičín. Nejbližší železniční stanicí jsou Byšice, které se nacházejí asi 1,5 km daleko na trati 070 z Prahy do Turnova. Nejsilněji je pokryta autobusová doprava, která vás dostane do Mělníka, Mladé Boleslavi, Mšena, Všetat nebo Roudnice nad Labem.

Zámek později připadl státu

Samotný skvost obce - zámek byl upravován několikrát. Z 2. poloviny 18. století pochází úprava zámeckého párku, další se pak prováděla ve 20. letech 20. století.

Majiteli liblického panství byli až do 1. poloviny 19. století Pachtové z Rájova, následně ho koupil hrabě Bedřich Deym a od Vojtěcha Deyma roku 1863 získala zámek hraběnka Antonie z Valdštejna a po ní její dcera Christiana, provdaná Thun-Hohensteinová. V držení tohoto rodu byl zámek až do roku 1945, kdy připadl státu a od roku 1952 se stal vlastnictvím Československé akademie věd.

Barokní perla

Zámek Liblice u Mělníka patří k velmi pozoruhodným stavbám vrcholného baroka. Jak jsme již předeslali, vybudován byl v letech 1699-1706 jako šlechtické sídlo. Je zapsán na seznam kulturních památek České republiky, které jsou chráněné.

Konferenční centrum Liblice je vzdáleno od centra Prahy 40 km a je vybaveno high-tech technologiemi, který splňují všechny požadavky pro pořádání konferencí na mezinárodní úrovni. Celková ubytovací kapacita činí 80 lůžek v luxusně vybavených pokojích.

K zámku náleží také park francouzského typu, na který navazuje obora - bývalý zámecký les a bažantnice. Součástí obory je také chráněná přírodní rezervace Slatinná loutka.