Potřebuje Babiš Hamáčka? Nebo si s ním kdykoli snadno a rychle poradí jako pitbul s jezevčíkem?

Takže, pane Hamáčku, tady jsou notičky. A jestli se vám to nelíbí, Andrej pak vysvětlí
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Mezi členy ČSSD je řada slušných a inteligentních lidí, kteří si možná ani nezaslouží být v současné české politice. Měli by utéct, dokud je čas, na hrdinství už prostor není. Strana se každým dnem blíží k nutné sebevraždě, agonie se stále prohlubuje. Andrej Babiš Hamáčkovi a spol. nasadil oslí uši, když se spojil se svou věrnou koalicí extrémistů. A udělá to kdykoli znovu. 

/KOMENTÁŘ/ Je to stále obehraná písnička. Vedení ČSSD se snaží veřejnost, své členy a snad i sami sebe přesvědčit, že se snaží konat dobro. Je dokonce pravděpodobné, že tomu někdo z nich i věří, protože už má kvůli neustálým politickým machinacím, polopravdám a lžím problém rozlišit, co že to ono dobro vlastně je. Jestli si však někdo v ČSSD ještě dokáže udržet nadhled a nedělat rozhodnutí s vidinou teplého místečka, musí mít zkrátka jasno.

Sociální demokracie je slabá jako komár, který už si pořádně dlouho nesmočil sosáček v krvi. Preference klesají, strana klesá do bažiny a mrskání a vytáčení agonii jen zhoršuje. Jan Hamáček se sice snaží hrát na velkého manažera, který vyvede republiku z průšvihu, protože bude hlídat Andreje Babiše. To je samozřejmě k smíchu a naprosto mimo mísu. 

Miloš Zeman už oznámil, že Babiše pověří sestavením vlády i potřetí. Tedy bez ohledu na to, jak dopadne referendum ČSSD. Nechce od něj žádnou dohodu, žádné podpisy jako důkaz, že lídr hnutí ANO sestaví životaschopnou vládu. Smutné, kam jsme to tu dopracovali.

Manažeři, kteří moc nepředvedli

Navíc o jeho manažerských schopnostech svědčí i fakt, že se ani nedokáže domluvit se sousedem, před jehož domem s lídrem ČSSD dělala rozhovor Česká televize. Místo toho pak Hamáček kope do veřejnoprávního média na sociálních sítích s tím, že byl soused osvětlen reflektory a jak šlendriánská práce tedy byla odvedena. Bože chraň nás, jestli se takto dohaduje i s Babišem.

Na druhou stranu je fakt, že ani boss ANO není žádná velká hlava na praktické dohody. Vždyť od voleb už uběhla pěkná řádka měsíců a regulérní vládu stále nemáme. Místo toho si Babiš a jeho parta objíždějí regiony a v rámci předvolební kampaně z kapes daňových poplatníků slibují miliardy na všechno možné. Evidentně to ve Sněmovně funguje jinak, než na někoho udělat bububu a pak si nahrnout jeho majetek do svého portfolia.  

ČSSD jako parta šašků

Jisté je, že jak vypadalo referendum ČSSD o vstupu s ANO do vlády komicky, tak teď je z něj jen trapná fraška. Jestli Hamáček před pár dny prohlásil, že Babišovi věří, a proto s ním do zvláštního spolku půjde a myslel to opravdu vážně, tak teď ví, že taková víra se opravdu nevyplácí. K dobru mu budiž přičteno, že není první a rozhodně ani poslední, který naletěl.

Hned při první příležitosti totiž předseda vlády v demisi ukázal, že ČSSD fakt nepotřebuje. Určitě ne při hlasování ve Sněmovně, možná jako užitečné idioty při exhibování na půdě Evropské unie, aby nevypadal úplně jako extrémistický populista (kdo ho zná, stejně ví své). Hlasovací koalice, která tu funguje od první chvíle, totiž smetla ze stolu projednání chování prezidenta Zemana, který opět lhal, tentokrát ohledně výroby jedu novičoku v České republice, a zemi tak zase poškodil.

Co se stane, když referendum ČSSD nedopadne, resp. členové se vysloví proti vstupu strany do vlády? Rezignuje Hamáček, nebo si opět bude výsledek obhajovat nějakými pseudoargumenty?

Babiš je tu generál

Koalice ANO, KSČM a SPD však žádné dohady nedopustila. ČSSD byla na druhé straně hlasovací barikády. Samozřejmě kromě místopředsedy Jaroslava Foldyny, jehož láska k Rusku byla vyjádřena například vítáním Nočních vlků. Co to znamená do budoucna? Že si Hamáček a spol. mohou veškeré proklamované a slibované pojistky nabouchat do trenek. Zkrátka proto, že žádné neexistují, Babiš si tu bude s extrémisty vždycky dělat, co se mu zamane.

Patnáct členů sociálních demokratů ve Sněmovně má asi stejnou šanci zastavit premiéra v demisi a jeho přisluhovače, aby si z Česka nedělali trhací kalendář, jako trabant rozjetý tank. Babiš si s Hamáčkem vždycky poradí jako pitbul s jezevčíkem. Snadno a rychle, žádné velké emoce. Pro ČSSD je zmíněné hlasování tvrdým návratem do reality. Vedení strany by mělo co nejrychleji ukončit trapné referendum. Každým dnem, kdy běží, se oslí uši členů sociální demokracie jen zvětšují. Času na zachování si alespoň zbytku cti už opravdu moc není.

Pavel Telička: Některé lidi realita nezajímá. Vykopali jsme jámy, ze kterých se leze těžko. Rozhovor čtěte zde.