Je málo vody, vodácká sezona v ohrožení. Některé půjčovny lodí už bijí na poplach

Jaké budou letos podmínky pro vodáky na českých tocích?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Netradičně vysoké teploty a minimum srážek znamenají nejen velké sucho, které Česko v posledních dnech zachvátilo, ale i nedostatek vody na českých tocích. To slyší neradi zejména vodáci, jejich sezona je ve vážném ohrožení. A kde hledat příčiny? Už během podzimu dle meteorologů velmi málo pršelo a ani zima nepřinesla kdovíjaké množství sněhových srážek. A několik přeháněk z posledních dní tuto situaci rovněž nezachrání.

V letošní sezoně je skutečně velmi málo vody, některé řeky dokonce překonaly své historické minimum. To se týká zejména toků Labe, Lužnice nebo Sázavy. A právě tyto řeky patří samotnými vodáky k nejvíce navštěvovaným. Vůbec největší deficit mají řeky na východě Česka, kde chybí mnohdy polovina vody oproti běžnému množství.

Přestože je teprve druhá polovina května, některé řeky připomínají situaci, která nastává velmi často až během horkého léta. Problémy nastávají s nedostatem vody také u domů, které mají mělčí studny.

Momentálně je někde sjízdnost „na hraně“

Některé české půjčovny lodí navzdory velkému suchu tvrdí, že se vodáci zatím bát o sjízdnost řek nemusí, jiní ale už tak pozitivní nejsou. „Musíme říci, že v současné době je to na hraně. I přesto fungujeme zatím standardně a ani žádná omezení zatím nechystáme,“ říká Lubomír Sixta, který provozuje jednu z půjčoven na Lužnici. Většina půjčoven také dopředu své zákazníky varuje, že některé úseky mohou být hůře sjízdné. „Je dobré zákazníky dopředu upozornit na místy nedostatek vody. Není dobré si i z hlediska konkurence zákazníky rozzlobit,“ shodují se provozovatelé.

Najdou se však i někteří zákazníci, kteří se současnými službami nejsou příliš spokojeni. „Před týdnem jsme si půjčili loď na Sázavě. V půjčovně jsme dostali k podepsání papír o nedostatku vody, který jsme nakonec s drobnými námitkami podepsali. Je sice pěkné, že nám dali toto upozornění písemně, ale to, že jsme pak museli loď půl kilometru nést, to už nám nikdo neřekl,“ sdělil svou aktuální zkušenost na Facebooku jistého vodáckého centra pan Jaroslav Chvalný.

Také zemědělci si začínají stěžovat na velké sucho, které oslabuje například luskoviny či řepku. Někteří jsou dokonce nuceni zarývat zaschlý mák.

Ani středeční lijáky výrazně hladiny řek nezvednou

Vodáci doufají, že intenzivní srážky, které zasáhly většinu Česka zejména během středy, alespoň částečně pomohou zvednout hladiny řek a vylepší tak situaci i pro vodáky. Meteorologové ale výrazné zvýšení toků nepředpokládají a upozorňují na to, že takto intenzivně by pro zvýšení hladin řek muselo pršet minimálně několik dní v kuse.

V některých obcích, zejména na jižní Moravě, je z důvodu nedostatku vody zakázáno i napouštění zahradních bazénů. 

Střední Čechy zatím v normě, jih a sever Čech začíná vysychat

Většina hladin středočeských toků je dle nejnovějších informací zatím v normě, vyložené sucho hlásí jen menší říčky a potoky. Horší situace je v jižních Čechách na Lužnici nebo Nežárce, stejně jako na Vltavě u Vyššího Brodu. Podobná nepříjemná situace je také na severu Čech, konkrétně na Labi v Ústí n. L. nebo Děčíně. Se suchem se potýká i Morava.

Provozovatelé půjčoven i pracovníci povodí tedy vodákům doporučují sledovat aktuální stavy vod zejména na internetových stránkách, kde jsou informace pravidelně aktualizovány, a podle toho zvolit vhodně případné místo ke splavu.