Velké porovnání grilů. Který je pro vás ten pravý?

Sbíhají se vám sliny?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Teplé počasí, které letos přišlo opravdu brzy, přímo vybízí ke grilování na zahradě. Jak ale vybrat ten správný gril a zorientovat se v obrovské nabídce? Není to snadné, proto je dobré o všem chvíli popřemýšlet a srovnat si nabídku.

V první řadě je třeba si ujasnit, co od grilování očekáváte. Než se finálně rozhodnete pro konkrétní typ zahradního grilu, odpovězte si na pár otázek.

  • Chcete mít s grilováním co nejméně starostí?
  • Kolik do grilu hodláte investovat financí?
  • Vadí vám práce s uhlím, nebo máte obavu z plynu?
  • Máte rádi atmosféru žhnoucích uhlíků a vůni z grilování, nebo chcete mít všechno rychle a bez zbytečné práce?

Abyste byli se zakoupeným grilem co nejspokojenější, je velmi důležité, abyste si ujasnili odpovědi na předešlé otázky a porovnali je s jednotlivými kategoriemi nabízených grilů.

Plynové grily jsou ideální pro větší akce

Tento typ grilu patří skutečně mezi ty luxusnější kousky. Ocení ho nejen fajnšmekři, ale také ti z vás, kdo připravují lahůdky pro hodně hostů. Plynové grily bývají prostornější, na přípravu pokrmů máte víc místa a grilováním dosáhnete profesionálního výsledku. Pořizovací cena je ovšem v porovnání s ostatními typy vyšší, pohybuje se mezi 3 000 – 17 000 Kč.

Samočisticí lávové grily

Lávový gril je podtypem plynového grilu. Hořáky doplňují pouze lávové kameny, které se díky plynu rychle rozehřejí. Lávové kameny jsou navíc samočisticí, takže vám odpadne leckdy náročné čistění po skončení grilování. S lávovým grilem nemusíte odstraňovat žádný popílek ani připálený tuk.

Jakmile skončíte s grilováním, zapnete hořáky na maximální možnou teplotu a všechny usazeniny i nečistoty se spálí. Stojí mezi 2 000 - 3 000 Kč.

Elektrický gril vám postačí na posezení na terase

Elektrické grily jsou menší a skladnější. Do vzduchu nebude unikat kouř, takže jsou ideální na balkon nebo terasu. Rychle a jednoduše na nich ugrilujete steak nebo zeleninu. Jak už název napovídá, musíte je zapojit do elektřiny, takže pokud nemáte v blízkosti terasy zásuvku, budete muset použít prodlužovačku. Patří mezi levnější a menší grily.

Stylové grilování na dřevěné uhlí

Milujete vůni masa a sledování žhavých uhlíků? Pak je gril na dřevěné uhlí to pravé právě pro vás. Celý proces přípravy grilu už je součástí grilování. Uhlíky musíte nejprve dostatečně rozžhavit na požadovanou teplotu, kterou poté regulujete prostřednictvím otvorů na vzduch. Je to trochu pracnější, ale jídlo vám bude chutnat o to víc. Grily na dřevěné uhlí patří mezi ty nejprodávanější a zaplatíte za ně nejčastěji mezi 1 700 – 3 000 Kč.

Gril s lokomotivou: kouzlo uzení

Někteří nadšenci tvrdí, že to nejlepší maso pochází právě z grilu s lokomotivou. Obsluha je velmi jednoduchá a maso se díky horkému vzduchu a kouři nádherně propeče a provoní. Nejdražší grily z této kategorie stojí i několik desítek tisíc korun.

Ke kvalitnímu jídlu patří kvalitní pivo

Doporučujeme ke grilu vždy zakoupit i potřebné příslušenství, které vám usnadní péči o gril. Pokud necháváte gril venku, pořiďte si kvalitní obal, který gril uchrání před nevyzpytatelným počasím.

Vynikajícím pomocníkem jsou také speciální čisticí prostředky nebo náčiní pro lepší manipulaci s připravovanými pokrmy. Skuteční znalci, kteří si dávají na grilovacích akcích opravdu záležet, mohou dokoupit ještě výčepní pípu a k vynikajícímu jídlu dopřát svým hostům výborné pivo.