Vyzkoušejte novinku na letní dovolenou - spolupřespání na zahradě ve stylu Airbnb

Zprostředkování soukromého prostranství ke kempování, to je nový portál bezKempu.cz
Zobrazit fotogalerii (3)
 

S blížící se sezonou dovolenek se stále více rozšiřuje i nízkonákladové cestování po oblastech českých. A protože se doba stále vyvíjí kupředu, trendem posledních týdnů se stává ubytovávání ve vlastním stanu či karavanu na soukromých zahradách, tedy mimo kempy, kde v posledních letech výrazně šly ceny nahoru a kde se prakticky platí již snad za vše. K levnému cestování vám může pomoci i web bezkempu.cz.

Velmi zajímavý nápad v podobě bydlení mimo kemp čeká na všechny výletníky, kteří nepotřebují kdovíjaký luxus a jejich cílem je zejména levné a bezpečné přenocování. V letošní turistické sezoně totiž začne premiérově fungovat speciální ubytovací systém pro lidi s vlastním stanem či karavanem. Na podobném principu – sdíleném ubytování - již úspěšně po celém světě funguje portál Airbnb, který nabízí - za příznivější cenu oproti hotelům či penzionům - ubytování v soukromí, ať již v bytě, apartmánu nebo jen v malém samostatném či dokonce sdíleném pokoji.

"Kempování na divoko se souhlasem majitelů pozemku, žádné přecpané kempy, konečně svobodné cestování bez omezení, užijte si přírody sami bez lidí. Se stanem či karavanem." Právě těmito slogany lákají majitele nového portálu bezKempu.cz své zákazníky.

Kempování bez výraznějších poplatků i pobytových tax

Pod výše zmíněnou doménou tak lidé mohou de facto nabídnout svou zahradu, louku, dvůr či jiný prostor, kde je možné „kempovat“ bez poplatků, daní či pobytových tax. Jedním z cílů portálu je dostat turisty i do nejatraktivnějších míst v Česku, kde ceny za ubytování či kempování dosahují vyšších částek.

Zakladatelé portálu tipují, že největší zájem o zprostředkování prostranství ke kempování bude na jižní Moravě.

Na několika místech v Česku již portál nabízel možnost inzerce zahrad či jiných prostranství a zatím se u majitelů i turistů dočkává až nečekaně pozitivních ohlasů. „Osobně můžeme říci, že to není jen projekt z naší hlavy, je to projekt, který je prověřený v celé řadě zemí," říká jeden ze zakladatelů portálu Petr Nohejl. Kromě ověřeného fungování po celém světě byl jeden z dalších důsledků k vybudování podobného portálu i ten, že v mnoha kempech v Česku je zkrátka přes hlavní sezonu beznadějně plno, někdy až přelidněno, což je spojeno i s nadměrným hlukem a omezení soukromí. Nocování kdesi mimo vyznačená prostranství či kemp může zase turisty stát nemalé peníze, jelikož za to hrozí pokuty. I těm se kempováním na soukromém pozemku tedy lze vyhnout.

Plné spuštění ještě v průběhu května 

Zakladatelé portálu nyní dávají dohromady databáze pozemků a první zájemci o tyto zprostředkovatelské služby by se mohli dočkat ještě v průběhu května, na kdy je plánováno plnohodnotné spuštění.

A o jaké oblasti bude zřejmě největší zájem? „Tipoval bych to na jižní Moravu, kam mnoho lidí jezdí za vínem. Ta by mohla být jedna z nejvyhledávanějších,“ uzavřel Petr Nohejl.

O možnosti ubytování a jednotlivých cenách na farmě Čapí hnízdo se můžete dočíst ZDE.