Alergie nás trápí čím dál více, přitom s nimi lze úspěšně bojovat. Jaké jsou nejčastější chyby?

Důsledky alergie lze úspěšně minimalizovat. Jak?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Alergická onemocnění jsou označována i jako nejvýznamnější neinfekční civilizační epidemie. Mnohdy si za toto utrpení v podobě kýchání nebo špatného dýchání ale můžeme sami, a to svým nevhodným životním stylem. Na čem je dobré zapracovat, abychom my alergici neprožívali taková „muka“?

Nacházíme se v období, kdy je téměř vše v plném květu, ať stromy či trávy. A ty nás mohou výrazně potrápit. Samotný pyl ale není to jediné, velký pozor bychom si měli dát i na samotné sluneční záření, a to zejména citliví lidé. Intenzivní jarní svit totiž může jedincům s citlivou pokožkou udělat minimálně vyrážku, a to především na hrudníku a obličeji. Nebezpečné se stává jarní sluníčko především tím, že ho lidé velmi často podceňují.

V České republice je 2,5 milionu alergiků, hlavně na pyl a roztoče. Za 20 let se počty pacientů zdvojnásobily. Přispělo k tomu zhoršené životní prostředí či moderní životní styl plný stresu, vliv mají zřejmě i zděděné vlohy. Výrazně přibývá zejména pylových alergií.

I jarní slunce dokáže být nebezpečné

Pocitově se totiž může velkému množství lidí zdát, že sluníčko na jaře ještě stále takovou sílu jako v létě nemá. Opak je ale pravdou… velmi často to dokazují i spáleniny, jež zbytečně výrazně přispívají ke stárnutí kůže i možnému zvýšenému riziku vzniku rakoviny.

Ať už je člověk alergický nebo citlivější na cokoliv – pyl, sluneční záření nebo třeba plísně, měl by bezesporu dodržovat určité zásady, aby nedošlo následně ke zhoršení jeho zdravotního stavu. Jaké jsou nejčastější chyby?

Nedostatek pohybu na vzduchu

Alergiím a jejich rozšířením stále více v současné době nahrává nový styl života posledních let – přebývání většiny dne v interiérech. Zde totiž velmi často vdechujeme např. roztoče, což je jeden z významných alergenů pro rozvoj průduškového astmatu. Někdy významně ovlivňuje náš zdravotní stav i to, že se stále méně častěji setkáváme s běžnými bakteriemi, a tím nedochází k úplnému dozrání imunitního systému jedince, zvláště pak dětí.

Nepracujeme s cennými informacemi

Důležité je i vědět, na co je člověk přesně alergický. Mnoho z nás to však podceňuje a zkrátka neví, jaký druh pylu ho přesně v jeho běžném životě omezuje. Přitom je to velmi jednoduché získat tuto informaci a podřídit tomu následně běžný denní rytmus. Velmi málo alergiků například sleduje pylové zpravodajství a nenakládá tedy řádně s těmito možnými informacemi, které by jim výrazně pomohly s plánováním každodenních aktivit.

Existuje i mnoho dalších příčin alergie. Patří mezi ně například změna životního stylu, migrace z venkova do větších sídelních celků, kouření i nevhodná strava.

Všudypřítomný prach a boj s ním

Jak je velmi dobře známo, prach je živnou půdou pro tvorbu alergenů. Navíc může obsahovat hned několik alergenů najednou. I přes dostatek těchto informací se mnohdy čistota domova velmi často podceňuje. Lidé prach místo jeho odstranění spíše víří, a to například i nekvalitními robotickými vysavači, které mnohdy nadělají více škody než užitku. Ani samotné vysavače si stoprocentně neporadí s veškerým prachem, a tedy alergeny, které se mnohdy vrací zpět do místnosti. Prach se totiž velmi často po vysávání opětovně usazuje na nábytku či podlahách.

I proto je nutné doma velmi často uklízet, ať již zmíněným vysavačem či prachovkou, a snažit se minimalizovat vznik a následnou tvorbu nejrůznějších alergenů.

Špatně se vám dýchá? Vzduch je doma špinavý, zatočte s plísněmi a roztoči - více o tomto problému se dočtete ZDE, o pylovém zpravodajství se pak dočtete ZDE.