Zpívající "sekta" Haré Krišna je slavná i díky Beatles. Co jsou doopravdy zač?

Hnutí Haré Krišna prostě nepřehlédnete
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Rytmus bubnu, zpěv, volně plandající oranžový oděv, plešaté hlavy a na rukou orientální korále. Hlučný dav lidí působí jak z jiného světa. Vypadají šťastně a energie jim rozhodně nechybí. Někdo by si možná mohl myslet, že jsou pod vlivem nějaké návykové látky, ale není to tak. Nepřirozenou dávku pozitivní energii čerpají od velkého Krišny. Málokdo ví, že za světovou slávou tohoto "nového" náboženského hnutí stojí kapela Beatles...

"Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare, Ráma" a dokola ta samá písnička. Když máte to štěstí a narazíte na rozjuchanou skupinku oranžových lidiček, jistě jejich mantru na několik hodin nepustíte z hlavy. Usměvavá partička se v ulicích neztratí a hlučnost jejich životní energie se rozléhá do celého města. Pro některé parta "mimozemšťanů", pro další komické figurky. Kdo jsou členové Hnutí Haré Krišna? Jsou sekta nebo jen společnost lidí s jiným pohledem na svět? 

Prabhupáda během dvanácti let čtrnáctkrát objel celou zeměkouli a neustále dohlížel na růst svého hnutí.

Osvobozující mantra

Jestli si stále opakujete slovíčka (hare, hare, krišna, krišna) Velké mantry, možná dojdete k úplnému osvobození mysli. To je totiž její hlavní účel. Duchovní svoboda je alespoň navenek ten nejkřiklavější element Hnutí Haré Krišna. Duše je věčná, tělo nikoli. To jest jedna z hlavních myšlenek. Jak ale hinduistická nauka získala obrovskou popularitu v západní kultuře? 

Krišna a Beatles

Náboženské společenství, které zásadně vychází z hinduismu, bylo založené roku 1966 v New Yorku. Duchovní otec a zakladatel Prabhupáda je první osobností, které se podařilo převést tradiční náboženskou nauku do západního světa, aniž by ji měnil. Neslevil ze svých indických zvyklostí a naopak je ve velkém rozšiřoval v nové kultuře. Hnutí Hare Krišna získávalo díky uvolněným šedesátým letům na celosvětovém významu, a tak se Prabhupáda dostal se svým učením i do Evropy. Zde proběhlo setkání s kapelou Beatles, která velmi ochotně nahrála LP desku s mahá-mantrou Hare Krišna. George Harrison jako velký příznivec Hnutí Haré Krišna dokonce věnoval Prabhupádovi venkovský statek za Londýnem. Velmi efektivní pomoc skupiny Beatles stála za velmi rychlým rozvojem popularity nového náboženství. 

Členové Hnutí Haré Krišna musí dodržovat přísný režim. Jsou vegetariáni, nesmí vlastnit žádné technologie a sex je povolen jen za účelem rozmnožování.

Jak na to?

Veselé skotačení v partičce lidí na Václavském náměstí není hlavní myšlenkou tohoto kulturně velmi vzdáleného učení. Základní pravidla praví, že se všechny bytosti mají vést k duchovnímu poznání, snažit se propagovat vědomí Krišny, věnovat energii sborovému zpěvu, budovat poutní místa, žít jednoduše a přirozeně a tisknout a distribuovat literaturu, která se věnuje všem zmíněným bodům. Když někdy uvidíte postávat některého člena Haré Krišna s velkou přepravkou knih, plní jen předepsaná pravidla svého učení. 

Neškodní lidé 

Hnutí Haré Krišna může navenek působit poněkud sektářsky. Existuje několik spolků, které se rozhodly žít mimo civilizaci, daleko od "normálního" světa. Oproti jiným zástupcům nového náboženství ale nikomu nic nenutí. Jen občas se zatoulají ve skupince s bubínkem na náměstí nebo prodávají pestrobarevné knížky na ulici. Jsou přátelští a nehlásají žádnou blížící se apokalypsu. Pravidelně si bubnují a tančí za osvobození svojí mysli a pak si zase utečou mimo dosah civilizace, kde si pěstují stravu a uctívají pokorně velkého Krišnu. Kdo by rád vystřízlivěl z dnešního světa, Hnutí Haré Krišna vás určitě přivítá s otevřenou náručí. 

Nejbohatší sekta: Jsou scientologové vymývači mozků? Více čtěte zde.

 

Klíčová slova: